Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Nájdite najmenšie trojciferné číslo, ktoré je deliteľné práve polovicou z čísel 2, 3, 4, 6, 8, 9, 12, 16, 18, 24, 27, 36.
CHcem sa spýtať, či je riešením číslo
↑ Michaerl:
108 ne, protože bagr
↑ rogue34:
tak podle mě by se to mělo dělat přes největšího společného dělitele... a pokud by nebyl trojciferný, tak najít to roznásobit 2mi pokud by nebylo trojciferné tak to původní vynásobíš třemi.... atd.
↑ byk7:
Ahoj, já hlavně nechápu zadání....hledáme nejmenší trojciferné číslo, které je dělitelné polovinou ze zadaných čísel....
pokud tomu tak je tak 108 je dělitelná 2,3,4,6,9,12 ... což je polovina ze zadaných čísel....(zdá se mi to to moc jednoduché)
pokud je zadání jiné, tak se omlouvám...
↑ Michaerl:
spis spatne ctes zadani, v zadani je právě polovinou a bohuzel 108 jich ma vice nez polovinu
Tak bych to hledal tak, že to hledané číslo musí mít prvočinitele 2 a 3 => musí přesáhnout svým součinem (prvočinitelů) 107.. pokud jedno z nich bude na druhou, druhé bude min. na 3 ... bude vybráno víc čísel než šest.... takže jedno z nich musí být na prvou....pokud trojka bude na prvou, tak zas bude vybráno víc čísel než šest....
z toho plyne, že dvojka musí být na prvou a trojka min. na 4.... => vyhovuje pro číslo 162, jak říkal musixx.
(dělitelé 2,6,18,3,9,27)