Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Ahoj,
mám problém ještě s tímhle příkladem. Je to příklad z Petákové a v zadání nepíšou, o jakou kuželosečku jde. Chtěl sem si spočítat příklad na kružnici, ale nevím, jestli jsem vybral to správné zadání, nicméně, tady to je:
-
Napište rovnice tečen, které lze sestrojit z bodu M k dané kuželosečce. Určete souřadnice bodů dotyku T_1,T_2.:
M[0;-1]; (x - 2)^2 + y^2 = 1
-
Díky.
↑ rogue34:
Kužeľosečka je kružnica, stačí si dobre pozrieť rovnicu.
↑ rogue34:
Hľadáš priamku idúcu cez bod M takú, ktorá má s kružnicou jediný priesečník - odporúčam smernicový tvar.
Zapísať rovnicu priamky idúcej cez bod M.
Vyjadriť z nej 1 neznámu a dosadiť do rovnice kružnice.
Vyriešiť kvadratickú rovnicu tak, aby priesečník existoval len jeden (čo musí platiť pre D? )
↑ Dana1:
to moc nechápu, moc mi to nedává smysl:
Zapísať rovnicu priamky idúcej cez bod M.: ax + by + c = 0 -> -b + c = 0 -> jak to mám teď dosadit, když tam mám uplně jiný neznámý?
ještě mě napadlo, že bych si mohl napsat rovnici tečny v tomto tvaru: (x-m)*(x_0-m)+(y-n)*(y-n_0)=r^2 ... za x_0 a y_0 bych si dosadil souřadnice bodu M ... to i vyšlo: 2x+y-3=0 ...teď bych si dal tuhle rovnici a tu rovnici ze zadání do soustavy, ale pak mi to nevychází podle výsledků...
↑ rogue34:
Odporučila som smernicový tvar (y = kx + q), q sa vypočíta a k sa potom vyráta z podmienky pre dvojnásobný koreň, ale sú aj iné možnosti...

↑ rogue34:
Existuje i jiný způsob:
Pro přímku, která prochází tečnými body kružnice se středem
o rovnici
, která je vidět z vnějšího bodu kružnice 
platí:
Pro náš případ:
Souřadnice tečných bodů získáme jako průsečík kružnice s touto přímkou.
Řešíme tedy soustavu rovnic:

Tečné body:
Rovnice tečen určíme jako přímku procházející bodem M a tečnými body.
To už nechám na tobě
Tečny by ti měly vyjít: