Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Ahoj,
mám problém s jednou úlohou. Snažila jsem se udělat soustavu rovnic, ale nejde mi to, i kdybych se zbláznila.
Nějak špatně si určuji neznámé.
Zadání:
Pavel měl X korun. Když si koupil 3kg jablek a 2kg hrušek, zbylo mu 32 Kč.
Když si koupil 2kg jablek a 2kg hrušek, zbylo mu 45 Kč. Kolik měl Pavel korun.
Zkoušela jsem to trošku přes ty hrušky, když si jich koupil pokaždé stejně, ale také mi to nevycházelo. Můžete mi prosím pomoct?
Díky

↑ kacka18:
Nechybí tam údaj, že 1 kg hrušek a 1 kg jablek stálo stejně? (např.)
Z tvého zadání lze zjistit, že 1 kg jablek stál 13,- Kč.
A potom o celkové částce x lze říci toto:
Pavel měl 71,- Kč a navíc ještě peníze na 2 kg hrušek.
V druhém nákupu by koupil jen o kilo jablek míň, nic jiného. Jediné, co z tohoto zadání lze usoudit, je, že kilo jablek stojí 45-32=13Kč. Abychom zjistili X, museli bychom znát cenu kila hrušek, což z tohoto zadání nelze zjistit.
Obecně: Logicky jsou tu tři nezávislé proměnné: cena jablek, hrušek a počáteční Pavlův počet korun. Pro vyřešení je teda třeba tří nezávislých informací, z nichž vytvoříme tři rovnice. Tady vidím informace jen dvě.
EDIT: ↑ Cheop: Odpovídali jsme tak nějak paralelně... Spíš bych to viděl na něco typu "Kilo jablek je o 5 korun dražší než kilo hrušek".