Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 18. 04. 2011 16:15

rumik
Reputace:   

funkce více proměnných - lokalni extrémy

ahoj. prosim poradte mi s jednim konkretnim prikladem. dostal jsem ho za ukol, ale vubec si nevim rady :(

Najdete lokální extrémy funkce f(x; y) = x + 2y - 1 na mnozine x2 + y2 = 1:

vim ze by se to melo delat nejak pres parcialni derivace a taky jsem to zkousel, ale ve skole nam vzdycky vysly nejake rovnice ze kterych jsme následne vydolovali body a pak jsme hodnotili jestli to jsou extremy nebo ne... ale v tomhle pripade mi po derivaci vyjdou realna cisla (pukud to teda delam spravne)... diky za vsechny rady a postupy... v tehle latce jsem uplne mimo... dik

• (téma jako vyřešené označil(a) rumik)

#2 18. 04. 2011 16:25

maly_kaja_hajnejch-Lazov
Reputace:   24 

Re: funkce více proměnných - lokalni extrémy

Funkce tim padem na te mnozine nema lokalni extremy, protoze ty rovince co se sestavi se nedaji vyresit. Otazkou zustava, jestli mate dobre zadani a jestli se nemaji heldat treba absolutni extremy. Tomu by napovidalo, ze je zadana nejaka mnozina. I kdyz ta mnozina je zadana nejak podivne. Mozna spis takhle? $x^2+y^2=1$

#3 18. 04. 2011 16:55

Marian
Místo: Mosty u Jablunkova
Škola: OU
Pozice: OA, VSB-TUO
Reputace:   67 

↑ rumik: Tohle je klasická úloha na vázané extrémy. Vzhledem k zadané funkci $f(x,y)=x+2y-1$ a vazební křivce $x^2+y^2=1$ je jasné, že nalezneme ostré vázané lokální minimum a maximum (jedná se o projekci jednotkové kružnice do roviny nerovnoběžné s rovinami sevřenými souřadnicovými osami).

Zkonstruuje se Lagrangeova funkce

$L(x,y,\lambda):=x+2y-1+\lambda (x^2+y^2-1),$

která se nyní derivuje parciálně podle $x$, $y$ a $\lambda$. Nalezení stacionárních bodů a diskse o extrémech je zde také snadná.

Předveď konkrétní výpočet, ať je jasné, kde děláš chybu.

#4 19. 04. 2011 16:45

rumik
Reputace:   

diky za radu. podle ni jsem si teda napsal: L(x, y, lamda (dale L)) = x + 2y - 1 +Lx^2 + Ly^2 - L
a zderivoval jsem to
    podle x: 1 + 2Lx
    podle y: 2 + 2Ly
    podle L: x^2 + y^2 - 1

z derivace podle x jsem vyjadril L = -1 / 2x
L jsem dosadil do derivace podle y. vyslo x = y/2
to jsem dosadil do derivace podle L. vyslo y = (2 * 5^0,5) / 2 a nasledne x =  (5^0,5)/2.
tohle ale neni spravny vysledek a ani nevim jestli jsem to takhle delal spravne...

#5 20. 04. 2011 09:27

jelena
Jelena
Místo: Opava
Škola: MITHT (abs. 1986)
Pozice: plním požadavky ostatních
Reputace:   100 

↑ rumik:

Zdravím,

soustava (po derivování) se mi zdá v pořádku:

$1 + 2\lambda x=0$ odsud jsem vyjádřila $x=-\frac{1}{2\lambda}$
$2 + 2\lambda y=0$ odsud $y=-\frac{1}{\lambda}$
$x^2 + y^2 - 1=0$ sem dosadím x, y:

$\(-\frac{1}{2\lambda}\)^2 + \(-\frac{1}{\lambda}\)^2 - 1=0$

výsledkem jsou 2 hodnoty $\lambda$ - je to tak?

↑ maly_kaja_hajnejch-Lazov:, ↑ Marian:

vzacné kolegy srdečně zdravím :-)

#6 20. 04. 2011 10:38 — Editoval Marian (20. 04. 2011 10:41)

Marian
Místo: Mosty u Jablunkova
Škola: OU
Pozice: OA, VSB-TUO
Reputace:   67 

↑ jelena:↑ rumik:

Da se skutečně postupovat tak, jak oba píšete. V obecnějších případech může ale dojít k problému tzv. vyjadřování x nebo y. Vzhledem k tomu, že lambda se vyskytuje v každé rovnici soustavy

$
\frac{\partial L}{\partial x}=0,\qquad
\frac{\partial L}{\partial y}=0,\qquad
x^2+y^2=1
$

nejvýše jednou a v přirozené podobě, bývá o mnoho snažší vyjádření koeficientu lambda z první a druhé rovnice. Zde ale problém nevidím. Mimo jiné, dostaneme

$
\lambda =-\frac{1}{y},\qquad
\lambda =-\frac{1}{2x}.
$

Odtud porovnáním Lagrangeova multiplikátoru lambda dostáváme vztah mezi proměnnými x a y, totiž

$
-\frac{1}{y}=-\frac{1}{2x}\qquad\Rightarrow\qquad y=2x.
$

Dosazením tohoto vztahu do vazební rovnice dostáváme

Zde je třeba dát pozor na znaménka $\pm$. To již naznačila ale kolegyně jelena. Řešením soustavy tří rovnic o neznámých $x$, $y$ a $\lambda$ jsou aritmetické vektory $(x_i,y_i,\lambda_i)$:

$
(x_1,y_1,\lambda _1)=\left (\frac{1}{\sqrt{5}},\frac{2}{\sqrt{5}},\frac{-\sqrt{5}}{2}\right),\qquad
(x_2,y_2,\lambda _2)=\left (\frac{-1}{\sqrt{5}},\frac{-2}{\sqrt{5}},\frac{\sqrt{5}}{2}\right).
$

Stačí nyní spočítat hessián pro sestavenou Lagrangeovu funkci. Dostaneme snadno:

$
\det{\mathbf{H}(x,y,\lambda )}=
\begin{vmatrix}
2\lambda & 0\\
0& 2\lambda
\end{vmatrix}=4\lambda ^2.
$

Ten nezávisí ani na $x$ ani na $y$. Pro nenulová $\lambda$ (to je náš případ), je také nenulový, tedy Lagrangeova funkce má v daných bodech $A_0=\left (\tfrac{1}{\sqrt{5}},\tfrac{2}{\sqrt{5}}\right)$ a $B_0=\left (\tfrac{-1}{\sqrt{5}},\tfrac{-2}{\sqrt{5}}\right)$ lokální extrémy (nevázané při daných $\lambda$). Ze zanménka druhé derivace Lagrangeovy funkce podle $x$ se snadno zjistí, ve kterém bodě má lokální maximum a lokální minimum (obojí ostré verze). Odtud již plyne existence vázaných extrémů původní funkce při dané vazbě.

#7 20. 04. 2011 11:10

rumik
Reputace:   

dekuji vam vsem :) pouzil jsem navod od Jeleny a vysledky mi vysli spravne. dekuji moc :) vyreseno...

#8 20. 04. 2011 11:30

jelena
Jelena
Místo: Opava
Škola: MITHT (abs. 1986)
Pozice: plním požadavky ostatních
Reputace:   100 

↑ rumik:

děkuji.

Daleko větší hodnotu tohoto tématu má ↑ příspěvek č. 6: od Mariana, kterému děkuji velmi za vzacný čas a za ochotu :-)

Zápatí