Matematické Fórum

1. 8. 2026 (L) Fórum bude brzy uzavřeno 😿

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 18. 04. 2011 18:39

Jamm
Zelenáč
Reputace:   

Učebnice

Dobrý den, potřeboval bych doporučení na nějakou dobrou učebnici matematiky. Momentálně jsem na prvním ročníku SŠ a zajímám se o fyziku, ale abych se o ni mohl zajímat trochu hlouběji, potřebuju se nejprve naučit potřebnou matematiku(např. matematickou analýzu). Potřebuji, aby ta učebnice byla napsána tím způsobem, že ji pochopím bez učitelského výkladu.

#2 18. 04. 2011 18:57

mikl3
Škola: FS ČVUT (12-16, TZSI, Bc.)
Pozice: Studuji magisterske
Reputace:   78 

Re: Učebnice

↑ Jamm: asi nebude středoškolské téma ve stejné knížce jako mat. analýza, ale jako takový základ a dobrou publikaci mohu doporučit Přehled středoškolské matematiky, Josef Polák
a jako fyziku, zapomněl jsem název, ale je to tlustší kniha a na obálce má myslím obrázek vesmíru

#3 18. 04. 2011 19:01

BakyX
Cat Lover & S.O.A.D. Lover
Škola: UPJŠ
Pozice: Študent
Reputace:   158 

Dobrý deň..

http://www.prometheus-nakl.cz/index.php … amp;id3=11

Tú sú asi najlepšie učebnice matematiky pre strednú školu.

Ak sa chceš učiť matematickú analýzu, tak potrebuješ knihy Funkcie, Postupnosti a Diferenciálny a integrálny počet.

Takto budeš mať základy matematickej analýzy. Hlbšie štúdium získaš z vysokoškolských učebníc.

Môžeš sa rovno začať učiť z vysokoškolských učebníc, kde na začiatku máš opakovanie zo SŠ, avšak niektoré veci ti môžu padnúť ťažkopadne.

1^6 - 2^6 + 3^6 = 666

#4 18. 04. 2011 19:09

Jamm
Zelenáč
Reputace:   

↑ BakyX:Kterou z těch učebnicí mám začít?Tak jak je to seřazeno v odkazu? Hlavně bych chtěl, aby se v těch učebnicích nepsalo jen jak se to počítá, ale i proč se to tak počítá.

#5 18. 04. 2011 23:39

anes
Reputace:   14 

Asi by bylo dobré v podstatě jakoukoliv učebnici prolistovat a pak napsat, co se ti líbilo, co ne a co ti pořád chybí pro tu fyziku. Tak nejlíp zjistíme, co přesně hledáš - jde mi hlavně o to, jak myslíš:

Jamm napsal(a):

↑ BakyX:Hlavně bych chtěl, aby se v těch učebnicích nepsalo jen jak se to počítá, ale i proč se to tak počítá.

Pokud ti jde o to, orientovat se v tom, co a proč se dělá a jak si to představit, měla by středoškolská učebnice stačit. Pokud ti jde o opravdu korektní zavedení a důkazy (které ti ale možná, než získáš trochu cviku, nic neřeknou), pak nějaká skripta prváku VŠ (matem. analýza, lineární algebra by nakonec taky neublížila; mff a fjfi je jistota, ostatní neznám tak dobře, abych hanil nebo doporučoval).
Jinak bych ale řekl, že pro fyziku ti SŠ kuchařky budou stačit a na ostatní je čas. Popravdě, i na hromadě oborů blízkých fyzice (spolužáci ze strojárny, stavárny,...) se teorií za matematickými postupy nijak extra nezabývají ani na VŠ.

Zápatí