Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Zdravím, mám problém, a to že můj mozek je spíše na jazyky a společenské vědy, než na matematiku/fyziku a logické přemýšlení. Proto bych Vás chtěl poprosit o pomoc s následující úlohou:
a) Kolik tepla je potřeba k přeměně 5 kg ledu o teplotě -30 °C na 5 kg páry o teplotě 100 °C?
b) Jaká bude mít skupenství a teplotu, přivedeme-li teplo ve výši 3 651 720 J?
(lt = 332,4 kJ/kg, lv = 2,26 MJ/kg, cvody = 4186,8 J/kgK, cledu = 2,1 kJ/kgk).
Už jsem se o něco pokoušel a je správně, že "cvody = 4186,8 J/kgK" => měrná tepelná kapacita vody?
A také jestli je správně "lv = 2,26 MJ/kg" => měrné skupenské teplo vypařovací vody?
Předem mnohokrát děkuji za případnou pomoc.
↑ mudríňo: otázka 1.
bude potřeba teplo na ohřátí ledu z -30 na 0, pak teplo na roztání ledu, teplo na ohřátí vody na 100 a teplo na vypaření vody
ano, je měrné skupenské teplo (máš vody a ledu)
otázka 2.
na ohřátí ledu je potřeba odečteme od
(dané teplo) a zbyde
přeměnu na kapalinu odečteme od
a zbyde
ohřívání odečteme od
a vidíme, že jsme v mínusu, už nemáme teplo, to znamená, že voda se ani neohřála na 100°C, ale je ve stádiu kapalném
výpočet teploty cca
A co se týče otázky dvě, mám soukromý typ, že skupenství bude voda. Každopádně bych si vypočítal teplo potřebné na získání vody o teplotě 0°C a vody o teplotě 100°C, jestliže se bude zadané teplo nacházet mezi těmito hodnotami, pak je můj předpoklad správný. Budeme pak mít tepla pouze Q_1, Q_2 a Q_3. Teplo Q_3 nás zajímá, protože je to teplo dodané na ohřívání té vody a my potřebujeme zjistit výslednou teplotu vody. Takže si vyjádříme , kde Q je zadané a Q_1 a Q_2 si vypočítáme jako v předchozím případě. Z rovnice
si vyjádříme t, což nás zajímá a máme hotovo.
Stránky: 1