Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1

↑ Keo:
Ahoj, asi nechápu dotaz: Vektory v bázi tvoří bázi, vektory v jiné bázi tvoří taky bázi. Když udělám nějakou elementární transformaci na vektorech z báze, mám pořád bázi. : )) Jestli se ptáš: "Lze převést el. transformacemi jednu bázi v nějakou jinou, někde v zadání určenou, bázi?", pak to lze udělat právě v tom případě, když obě ty báze generují stejný vektorový prostor (tedy jsou-li to dvě báze jednoho vekt. prostoru).
neboj ja se spis blbe zeptal:) uz sem to pul roku nevidel:-/
Cela otazka je zadana tak, ze mam tydle souradnice vektorů a k tomu
. <- snad to jsou vsechno vektory, sipky v zaani ale nejsou (nejspis sem je tam zapomnel opsat)
Zjistit bych mel
a
<- souradnice vektoru x vuci bazi X a Y
Ty vektory jak si ted napsal a ja uz i zjistil tvori bazi X, nicmene kde pak sezenu ty vektory y?

↑ Keo:
Promiň, ale asi mi není jasné tvoje značení : )) Nepoznám z toho ani, co je vektor, co je báze, příp. co je to poslední (podobá se to souřadnicím vůči něčemu, ale pak zase není jasné, vůči čemu)

↑ Keo:
ááá, už mi asi svitlo : ))
jsou tedy přímo vektory z báze Y? a
tedy tvoří bázi X, chápu-li to dobře?
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------
Jestli je to opravdu tak, jak si myslím, radil bych tento postup:
Pro vyjádření souřadnic vektoru x vzhledem k bázi Y stačí jednoduše do vztahu, kterým je vektor x definován, dosadit za
dosadit příslušné lin. kombinace vektorů
(ty lze vyčíst ze souřadnic těchto vektorů vzhledem k bázi Y), tím vlastně určíme vektor x jako lin. kombinaci vektorů z báze Y a vyčteme přímo souřadnice.
No a pro vyjádření souřadnic vektoru x vzhledem k bázi X bych postupoval obdobně, ovšem to je potřeba prvně spočítat souřadnice vektorů
vzhledem k bázi X. To by ovšem neměl být problém - kdo se orientuje v maticích přechodu, ten ví, že stačí nalézt inverzní matici (myslím, že to tak je, v tomto trochu plavu, ale mělo by to tak být i z toho, jak si to tu tak čmrkám na papír jako soustavu rovnic) k matici,která má za sloupce souřadnice vektorů
vzhledem k bázi Y, a vyjde mu matice, která má za sloupce souřadnice vektorů
vzhledem k bázi X.

↑ Keo:
Tak jsem to pochopil dobře. Odpověděl jsem v mezičase jako edit výše ; )).

↑ Keo:
Jednodušeji, stačí si uvědomit:
, analogicky pro ostatní dva. To pak stačí dosadit a užitím stejné ekvivalence zjistíš souřadnice vektoru vzhledem k bázi Y.

↑ Keo:
No to už ti dává přímo ty souřadnice. zase platí
Problematičtější je, vyjádřit teď to
jako lineární kombinaci vektorů
, tedy druhá část zadání. Na to potřebujeme vektory
vyjádřit jako lineární kombinace vektorů
- neboli potřebujeme znát souřadnice oněch dvou vektorů vzhledem k bázi X. No a na ty přijdeš pomocí té inverzní matice (viz výše).

↑ Keo:
No právě to hezké na té úloze je, že ty vlastně vektory
vůbec neznáš, to můžou být libovolné vektory z libovolného vektorového prostoru dimenze 3 (nejspíš nad tělesem charakteristiky 0). To může být třeba vektorový prostor polynomů nejvýše 3. stupně nebo já nevím čeho. Tobě stačí pracovat jen se souřadnicemi jedněch těch vektorů vzhledem k té druhé bázi a naopak. Výsledkem taky není vektor x, ale jeho souřadnice k těm jednotlivým bázím. Teoreticky by ten příklad šel zadat jednodušeji (jednu "soustavu souřadnic" bychom zkrátka nazvali "kanonická báze" a uvažovali bychom jen aritmetické vektory), ale takhle je to hezké na představivost : ))
EDIT: To byla reakce předtím, nežs to editoval.
Tady je poněkud zmatené značení, vektor x nemá něco jako "svoji" bázi (resp. existuje určitě báze, ve které vektor x je, ale takové my v tomto příkladu vůbec neuvažujeme). souřadnice vektoru x vzhledem k bázi X jsou koeficienty z lineární kombinace vektorů z báze X - tedy vektorů
. My tedy musíme vyjádřit vektor x nějak takto
, přičemž pak už budeme vědět, že souřadnice x vzhledem k bázi X jsou
. Na to ale musíme prvně zjistit souřadnice vektorů
vzhledem k bázi X, abychom pak za
obdobně jako v prvním případě dosadili nějaké lineární kombinace vektorů z báze X, tím zjistili ony koeficienty (a,b,c) a tím tedy ty souřadnice (obdobně jako v prvním případě). Postup je vlastně zcela analogický, jen na začátku máme jako práci navíc najít souřadnice těch vektorů z Y vzhledem k bázi X.
Promin za ten edit, No pokud to chapu dobre, tak v tomto momente by sme meli mit vysledek prvni casti -> 
A jak si psal dal stejny postup pouziju pri schaneni
kde misto 'nahrazovani x' budu nahrazovat y ktere sezenu vypoctem inverzni matice

↑ Keo:
jojo, to je ono. "Nahradíš y", ale musíš prvně vědět, čím - k tomu, jak získat příslušné souřadnice, viz výše.

Úplně stejně jako předtím.
Aby to bylo jasnější, proč to tak je, mrkni na odkaz. Je vidět, že tato ekvivalence plyne přímo z definice. ; ))
Ještě bych tě poprosil, uprav zadání hned v prvním příspěvku tak, aby bylo jasné, jak ten příklad byl zadán. Ač je tu příspěvků mraky, občas v tom někdo hledá řešené příklady na nějaké téma (já to tak třeba občas dělám) a je dobré, když je hned z úvodního příspěvku poznat jasně celé zadání příkladu.

↑ Keo:
Pardon, teď jsem si všiml, že mi tam někde ty indexy přebývaly a tudíž matly, už je to spravené. Moje chyba.
Stránky: 1