Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 22. 04. 2011 08:50

halogan
Ondřej
Místo: UK
Škola: IES FSV UK (09-12, Bc.)
Pozice: student
Reputace:   106 

Dvojí hezké grafování

Hezký pátek přeji,

už dlouho hledám nějaký hezký software na grafy pro LaTeXové dokumenty. Chtěl jsem vždy, aby splňoval:

1) Definice grafu v LaTeXovém kódu, abych jej mohl jednoduše měnit.
2) Nepříliš složitý kód.
3) Hezké vyhlazené grafy.
4) Použití Computer Modern či jiného LaTeXového písma.

Vypadá to, že jsem našel možná nejvhodnějšího kandidáta (viz zejména strana 225). Umí to dokonce pracovat i s gnuplotem, to jen tak na okraj. Dokumentace je dost rozsáhlá, má skoro 700 stran. Taková kratší verze tady.

Jelikož já budu plotovat asi nějaké výsledky zpracování dat, vypadá to, že místo TikZ se mi bude hodit ggplot2, který umí z dat v R vycucat hezké grafy. Je dost možné, že při použití Sweave (propojení R a LaTeXu) budu moci přímo z R kódu v LaTeXovském souboru kreslit grafy přes ggplot2.

---

I kdyby to nikoho nezaujalo, budu to tu mít jako takovou zálohu :-)

Hezký víkend všem.

#2 22. 04. 2011 11:54

pizet
Místo: Levice/Praha
Reputace:   11 

Re: Dvojí hezké grafování

A čo Metapost (programovací jazyk)? Ja som v ňom kreslil len obrázky ale dajú sa aj grafy, tu je tutoriál: www.tug.org/docs/metapost/mpgraph.pdf . Problém bude asi ale s 1). 3) a 4) neviem.

Do you follow my way? Or you just see a black stain swimming in the Milky Way ...
KSP je určený pre študentov základných a stredných škôl, ktorí majú záujem naučiť sa niečo z oblasti algoritmov, logických úloh, programovania a informatiky.

#3 22. 04. 2011 12:05

halogan
Ondřej

Metapost je dost podobný. Zacituji z odkazovaného PDF:

The metapost program is a very powerful alternative to pgf. However, it is an external program,
which entails a bunch of problems. The time needed both to create a small graphic and also to compile
it is much greater than in pgf. The main problem with metapost, however, is the inclusion of labels.
This is much easier to achieve using pgf.

#4 22. 04. 2011 20:41

o.neill
Místo: Nymburk
Škola: FJFI ČVUT
Reputace:   24 

Dneska jsem narazil na GLE http://glx.sourceforge.net/index.html a asi ho začnu používat. Doteď jsem používal gnuplot.

#5 22. 04. 2011 23:15

halogan
Ondřej

↑ o.neill:

Vypadá to také moc hezky, jen jedna otázka — umí to sázet fonty podle aktuálního LaTeXového dokumentu? Nějak to nemůžu najít.

#6 23. 04. 2011 17:25 — Editoval o.neill (23. 04. 2011 17:27)

o.neill
Místo: Nymburk
Škola: FJFI ČVUT
Reputace:   24 

↑ halogan:
Myslíš jako aby se to vysázelo tím fontem, kterým je celý dokument? Jde to, když přidáš příkaz -inc, do výsledného pdf se neuloží všechno (např. nápisy ne) a to co dokáže vykreslit LaTeX sám se uloží do souboru *.inc, který stačí vložit pomocí \include (čili nepoužiješ \includegraphics), je to popsáno v manuálu na straně 60. Jinak to normálně i bez toho podporuje LaTeXovské fonty (v souboru *.gle musí být např. set font texcmr) a LaTeXovskou syntaxi (set texlabels 1).

Zápatí