Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Dobrý den, ze semináře z matematiky jsme dostali domácí úkol a já si s ním nevím moc rady, tak vás prosím, jestli byste mi nepomohli. Předem moc děkuji.
Bodem A se souřadnicemi 2;1 ved všechny přímky, které mají s hyperbolou h: x^2 - 2y^2 = 2 jediný společný bod. Napiš rovnice těchto přímek.
P.S. Mně vyšla jen jedna přímka a nevím, jestli je to dobře.

↑ Nikus1:
stačí dosadit do rovnice: x . x0 - 2 . y . y0 = 2, kde x0, y0 jsou souřadnice bodu A... ano, je jedno řešení
↑ Aquabellla: Děkuji. A to stačí jen tak? Ta tečna nemá mít souřadnice dotykového bodu?

↑ Nikus1:
Bod A leží na hyperbole, takže je dotykový bod ;-)
↑ Aquabellla: ááá..:) No tam je napsáno, že bodem máme vést přímky, které mají s hyperbolou jeden společný bod a není tam, že A náleží hyperbole...nebo jsem asi slepá..:D U mě normální:D

↑ Nikus1:
no původně jsem ti chtěla začít jako tečna z bodu k hyperbole, když jsem si všimla, že ten bod leží na hyperbole, takže ušetřená práce :-)
↑ Aquabellla: A jo..:) To si zjistila tím, že si tam ten bod dosadila, že?:)

↑ Nikus1:
jj :-)
↑ Nikus1:
Není to dobře. (přímky jsou 2)
U hyperboly totiž existují také přímky, které jsou rovnoběžná s asymptotami a protínají hyperbolu v jednom bodě.
Protože ale ten tvůj bod leží přímo na hyperbole je taková přímka jen jedna. (a druhým řešením je samozřejmě tečna)