Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Střed E ramene BC lichoběžníku ABCD s ramenem AD určují trojúhelník ADE . Poměr obsahu trojúhelníku ADE a obsahu jeho doplňku do lichoběžníku je? Akorát mě napadlo, že to asi bude chtít vyjádřit druhou rovnoběžnou stranu pomocí první, ale vůbec nemám nápad, jak to udělat..
↑ thejk:
Hint1:
Cez bod E urob rovnobežku s AB, priesečník s AD označ F. Úsečka EF rozdelí trojuholník na dva s jednou spoločnou stranou (EF).
Zapíš EF pomocou a a c (EF spája stredy ramien) a skús vypočítať (zapísať) obsah trojuholníka AED ako súčet obsahov trojuholníkov AEF a EFD.
Alebo - jednoduchšie riešenie: Zapíš a zrátaj obsahy trojuholníkov ABE a DCE.
↑ thejk:
Ale keď urobíš, čo hovorím, tak sa Ti to priamo ukáže ...
↑ Dana1: já nevím, jak to myslíš :( Edit: Už to vidím :D Jen by mě zajímalo, jak si to dokázal zjistit za 7 minut? en výpočet sis určitě musel napsat, aby si se dostal k obsahu lichoběžníka a než dostaneš myšlenku a než to zapíšeš, tak to je tak 10 minut aspoň :D
Stránky: 1