Zdravím, jelikož zítra píšu SCIO :/ tak Vás chci poprosit aby jste mi pomohli s příkladem, na který jsem apsolutně nemohl přít. Jedná se o toto:
Jak velký úhel opíše velká hodinová ručička za 17 minut? (výsledkem je 102°)
...Absolutně nechápu jak může výsledek vyjít 102° ...> podle mně to vůbec nedává smysl .. vždyť je to jen 17minut takže se nemůže jednat o tupý úhel, proto chci znát řešení :).
Kdyby se jednalo o minutovou ručičku tak bych to možná dal dohromady, ale s hodinouvou si nevím rady.
Poradíte mi prosím Vás ? Děkuji moc.
↑ chuligan:
Ja myslím, že veľká hodinová ručička je veľká ručička "od hodín" - teda minútová ručička ... :-)
↑ chuligan:
No ona "velká ručička" je minutová.
Jedna minuta je 6°.
Takže 17*6=102.

102 vyjde opravdu pro minutovou (17/60 * 360).
Jelikož nejde ani o hodinu, tak se hodinová nemůže otočit o víc jak 360/12, spíš méně.
Spočtěte, jakou část hodiny zaujímá 17 minut a tímto poměrem pronásobte otočení za hodinu (30 stupňů).
zdenek1 napsal(a):
↑ chuligan:
No ona "velká ručička" je minutová.
Jedna minuta je 6°.
Takže 17*6=102.
Aha, tak to jsem nevěděl :D ... to slovo velká jsem si neuvědomil.
..I přes to jsem natolik blbý že jsem to nepochopil :) , mohl by jsi to prosímtě trochu popsat a vysvětlit ? Děkuji moc.
A šlo by to vypočítat i s malou hodinovou ručičkou ?
Díky.
↑ chuligan:
Myslím, že trochu by si si hlavu ponamáhať mohol, keď ideš na tú skúšku...
Pre veľkú ručičku:
360° ... 60 minút
? ° ... 1 minúta?
Hodinová ručička: za 60 minút sa otočí o taký uhol, ktorý patrí k piatim minútam, z toho vychádzajú ostatné úvahy.
halogan napsal(a):
102 vyjde opravdu pro minutovou (17/60 * 360).
Jelikož nejde ani o hodinu, tak se hodinová nemůže otočit o víc jak 360/12, spíš méně.
Spočtěte, jakou část hodiny zaujímá 17 minut a tímto poměrem pronásobte otočení za hodinu (30 stupňů).
Aha, děkuji. Nikdy by mě ale nenapadlo že bych si tam měl dosadit zrovna tyto čísla.
A můžu se ještě zeptat jak příjdu na to že má minuta 6° ?:D Opravdu nevím jak na to příjt, děkuji.

↑ chuligan:
Malá hodinová ručička opíše za stejný čas
12 krát menší úhel než ručička velká.