Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

Anketa

Tato úloha:

je příliš specifická.

0% - 0
mě nezajímá.

50% - 2
je nad mé síly.

50% - 2
Je příliš snadná.

0% - 0
Počet hlasujících: 9

#1 26. 04. 2011 17:13 — Editoval onisan (27. 04. 2011 14:00)

onisan
Zelenáč
Reputace:   

Parabolický konoid, Cyklická šroubová plocha

Dobrý den,

mám 2 roviny a potřeboval bychj jejich rovnice jako vstup. data do programu Rhinoceros. Nevím si s tím příliš rady. Mám za úkol vytvořit nějaký pěkný vizuál, v čemž jsem silnější... Pokud by to někoho z Prahy zajímalo, stál bych o osobní schůzku - když už to mám udělat, rád bych tomu porozuměl lépe. Za pomoc se rád revanžuji.

Zadání:

Parabolický konoid

- parabola v bokorysně(y,z), V[0,9,0] je vrchol, osa paraboly o II z, P [0,0,10] je bodem paraboly. (část paraboly mezi body P a Q[0,18,10])

- přímka l=LM, L[10,0,0], M[0,13,15]

- řídící rovina fí je nárysna (x,z)

V případě zájmu mi pošlete tel. číslo, zavolám a domluvíme se. Děkuji

#2 27. 04. 2011 14:12

onisan
Zelenáč
Reputace:   

Re: Parabolický konoid, Cyklická šroubová plocha

Teď by to mělo být trochu více podle pravidel... 1 úloha? Jen nerozumím jedné věci - buď se rozhodnu lidem pomáhat, protože mě baví matematika, nebo nepomáhat. O co přesně jde v těch pravidlech mi není jasné... Tedy konkrétně v bodě o aktivním přístupu... Když nevím, tak nevím. Mně to připadá nefér zvýhodňovat lidi, kteří do problému trochu vidí. Zavání to dost diskriminací.... Děkuji

#3 27. 04. 2011 14:20

Pavel Brožek
Místo: Praha
Škola: Informatika na MFF UK
Pozice: Student
Reputace:   194 

↑ onisan:

S úlohou ti pomoct nedokážu. Ale když už se zmiňuješ o pravidlech tak zareaguji.

Nevím, jak tvůj dotaz vypadal před editací, takže k tomu se vyjádřit nemůžu. Pokud tě někdo upozornil na to, že jsi měl v jednom tématu víc úloh, tak to je zejména kvůli přehlednosti. V současné podobě tvého úvodního příspěvku nevidím absolutně žádný problém.

Často na fórum ale chodí lidi s tím, že sem vloží jejich domácí úkol a jen čekají, až jim někdo napíše řešení, nejlíp aby to stačilo jen opsat. Proto se požaduje aspoň trochu vlastní snahy.

#4 27. 04. 2011 14:31

onisan
Zelenáč
Reputace:   

↑ Pavel Brožek: Je pravda, že mě nikdo na nesprávnost zadání neupozornil, jen nikdo neodpověděl a jelikož jsem tu strávil chvíli čekáním na odpověď, všiml jsem si, co tu řešíte...

Pokud sem píší lidé kvůli domácím úkolům a jen je opíší, jsem si jist, že například u testu takoví lidé neuspějí, proto si myslím, že něco podobného není třeba řešit, nebo se snad mýlím?

Ale to, že to opisují nebo neopisují stále nevysvětluje tu diskriminaci. To už není pomoc, ale pomoc pod podmínkou a jen někomu... V jednoduchosti je krása, tak proč se tímto zabývat, to mi nejde na rozum. Nechci působit nepřátelsky, to vůbec. Myslím, že děláte fajn věc. Jen si myslím, že kdybyste se nad toto povznesli, působilo by to tu daleko solidněji.

#5 27. 04. 2011 15:19 — Editoval Pavel Brožek (27. 04. 2011 15:20)

Pavel Brožek

↑ onisan:

To, že nikdo neodpověděl, bude nejspíš kvůli tomu, že většina lidí neví nebo to nepochopila. (Já nejspíš oboje. :-) ). Zjistil jsem si, co je ten konoid, už jsem si ho (tento konkrétní) zobrazil v programu Mathematica, ale stále mi není jasné, jak to souvisí s dvěma rovinami, které mají být vstupem do toho programu.

Máš pravdu, že takoví lidé pak nejspíš neuspějí u testu. Takže když jim domácí úkol nevyřešíme a donutíme je tak se na to podívat (což je samozřejmě nejisté), tak jim tím vlastně pomůžeme. Také by myslím nebylo dobré, kdyby fórum mělo pověst automatu na řešení domácích úkolů. Na tohle téma se tu občas vedou debaty, jestli tě to zajímá, tak zkus hledat v sekci Připomínky a nápady, těch témat asi bude víc.

Já to nevidím jako diskriminaci. Podle mě je to jednoduché – když chce někdo působit na tomto fóru, tak se musí podřídit pravidlům. Pokud se nepodřídí, může si třeba založit vlastní fórum, v tom mu nikdo nezabrání. Ta pravidla, co tu jsou, ta jsme si jen tak nevymysleli za jedno odpoledne, ta se formovala postupně v průběhu několika let, co fórum existuje. Dalo by se říct, že si je vytvořili uživatelé fóra. Každý se může do diskuze k pravidlům zapojit. Já myslím, že v současné chvíli jsou nastavena poměrně rozumně.

Já tvé příspěvky vůbec nevnímám nepřátelsky, spíš naopak. Jen doufám, že nepřátelsky nevyznívají ty mé. :-)

#6 27. 04. 2011 16:29

jelena
Jelena
Místo: Opava
Škola: MITHT (abs. 1986)
Pozice: plním požadavky ostatních
Reputace:   100 

↑ Pavel Brožek:

Zdravím,

pokud pomůže: "2 roviny" se rozumí (myslím :-) "2 plochy", jelikož kolega měl původně 2 zadání (ještě šroubovou plochu, kterou smazal). Tedy asi rovnice plochy ze zadání. Chtěla jsem se poptat hodné dcery-designerky na Rhino, neb ho používá, ale není v dosahu.

K otazce "solidnějšího působení" tohoto fóra jsi napsal pěkně, děkuji. Kolegovi ↑ onisan: děkuji za náměty a názory.

#7 27. 04. 2011 17:14

onisan
Zelenáč
Reputace:   

↑ Pavel Brožek:

Je mi to do jisté míry jasné. Zřejmě většina z Vás budou pedagogové? Taková střela od boku;) Potom bych tomu asi rozuměl. Možná by se to mohlo jmenovat: "Matematické forum pro snaživé" .) Napadlo mě - pokud se někdo zeptá na výsledek, nemohl by ho třeba dostat bez postupu? pokud se na nem nebude podilet? To by například stačilo mně...

#8 27. 04. 2011 17:26

onisan
Zelenáč
Reputace:   

Nerad mystifikuji, jistě, myslel jsem 2 plochy. Mám přijít na rovnice těchto ploch a parametricky je zadat do zásuvného modulu - MathForRhino. Tím je vymodeluji a budu moci dále editovat v jiném 3d programu lepším pro vizuály (3dMax, Maya).

#9 27. 04. 2011 17:35 — Editoval Pavel Brožek (27. 04. 2011 17:36)

Pavel Brožek

↑ onisan:

Řekl bych, že spíš než pedagogové z nás větší část budou studenti (třeba já, mé studium nemá moc společného s výukou matematiky – studuji teoretickou fyziku :-) ). Mám ale pocit, že ta pravidla bereš moc vážně. Jestli jsi viděl můj dnešní moderátorský zásah, tak ten byl tak „drsný“ hlavně proto, že ten uživatel nechtěl vůbec spolupracovat a porušoval pravidla opakovaně.

Teď ti ale asi nerozumím, na začátku jsi psal, že bys to rád pochopil, a teď ti stačí výsledek? Když budeš chtít, tak ti rádi pomůžeme i s pochopením. Když se budeš snažit to pochopit. :-)

#10 27. 04. 2011 17:38

Pavel Brožek

Parametricky třeba takto:

Code:

ParametricPlot3D[{(10 - 10 t) (1 - u), 13 t, 
  15 t (1 - u) + 10/81 (13 t - 9)^2 u}, {t, 0, 1}, {u, 0, 1}]

(Zkopíroval jsem to z programu Mathematica, syntaxe je snad srozumitelná – u a t jsou parametry z intervalů $(0,1)$.)

Jen mi není jasné, proč se ta parabola bere až do bodu Q[0,18,10]. Nezůstanou ty body s y>13 nevyužité?

#11 27. 04. 2011 17:58 — Editoval onisan (27. 04. 2011 18:00)

onisan
Zelenáč
Reputace:   

↑ Pavel Brožek:

Abych vysvětlil tu změnu názoru, co se týká pochopení - dělá mi trochu problém komunikace po internetu - vše déle trvá. Proto jsem chtěl spíše osobní schůzku. To by bylo možné?

A ta pravidla? To bylo jen tak na okraj. Kvůli tomu tu vlastně nejsem...

Co v zadání není jasné? Asi bych měl začít tím, že parametricky určím parabolu. Ale potom? rídící přímka l a nárysna jako řídící rovina?

http://forum.matweb.cz/viewtopic.php?id=1849

#12 27. 04. 2011 18:05 — Editoval Pavel Brožek (27. 04. 2011 18:07)

Pavel Brožek

↑ onisan:

Klidně se můžeme sejít, jsem z Prahy, třeba se můžeš přijít podívat do Troji na matfyz, kde bývám skoro každý den :-). Ale poradím jedině s matematikou, ten program, co používáš ty, neznám.

Já jsem postupoval tak, že jsem si parametricky vyjádřil přímku i parabolu, a to tak, aby v obou případech stejná hodnota parametru odpovídala bodům o stejné souřadnici y. To byl ten parametr t. Pak jsem si parametricky vyjádřil úsečku mezi bodem na přímce a na parabole. Parametrické vyjádření té úsečky dalo ten parametr u.

Edit: Já teď už nemám čas, za chvíli odcházím, takže dále budu reagovat buď pozdě večer nebo až zítra.

#13 27. 04. 2011 19:39

Kondr
Veterán
Místo: Linz, Österreich
Škola: FI MU 2013
Pozice: Vývojář, JKU
Reputace:   38 

↑ onisan: Stejně jako v mém tři roky starém příspěvku:
1) parametrická rovnice paraboly
2) parametrická rovnice přímky
3) průsečík B paraboly a roviny y=r //zde r je parametr
4) průsečík A přímky a roviny y=r
5) parametrické vyjádření přímky AB; vzhledem k tomu, že bod B je dán parametrem, dostáváme rovnici se dvěma parametry, která určuje celý konoid.
6) určení rozsahu parametru r

Bude praktické, pokud nám sdělíš, které body dělají problém

BRKOS - matematický korespondenční seminář pro střední školy

Zápatí