Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Zdravím,
mám zadání 
kde x a a jsou reálná čísla. Zadání bych měl sečíst, zatím jsem dospěl k tomu, že n-tý člen je a*n*x^n, první člen je tím pádem ax a každý další člen je x*(n+1)/n krát větší a tento "kvocient" konverguje k x, pro které platí, že |x| < 1. S dalším postupem bych potřeboval poradit.
Díky
↑ Teyras: a si samozřejmě vytnout můžeš, ale x opravdu vytknout musíš. integruje se prostě každý člen (nekonečnýho) součtu zvlášť. ty členy jsou jednoduchý polynomy, takže bys to měl zvládnout. dá se totiž dokázat, že za jistých okolností je tohle integrávání člen po členu ekvivalentní zintegrování celý řady. btw kdes na střední škole příšel k takovýhle řadě?
↑ zdenek1:
No, nejsem si úplně jistej, že rozumim... Jak se přijde na tu pravou stranu?
EDIT: aha, takže vzorec pro součet nekonečné geom. řady? jsem slepej :) jenže co s těma koeficientama?
↑ Teyras:
S jakejma koeficientama?
Každý řádek je součet nekonečné GP a výsledky také tvorří nekonečnou GP.
Když sečtu všechny levové strany, dostanu původní řadu, takže když sečtu pravé strany, dostanu výsledek.
↑ zdenek1:
no jde mi to ax, 2ax^2, 3ax^3... prostě n*a*x^n, a to přece jen tak nezmizí, nebo se pletu?