Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit

V jaké výšce a jakou rychlostí musí letět televizní družice nad povrchem Země? Vím čas, který je 24.3600s(den). Podle jakého vzorce zjistím v a h?

Poradí mi někdo prosím?
↑ terezkaaaaa5:
Zadání je hodně nejasné, ale pokud se má družice pohybovat okolo Země po kružnici s periodou 1 den, tak
(gravitační síla = dostředivá síla)
(r - vzdálenost družice od středu)
T - doba oběhu v sekudách, G - gravirační konstanta,
hmotnost Země,
poloměr Země.

A vyjádřit samotné h nejde? :)

↑ terezkaaaaa5: Jde, odečíst poloměr Země, ale to už by jsi mohla zvládnout na střední škole, ne?

Jinak vím výsledky a rychlost by měla vyjít něco málo přes 3 celé a výška by měla vyjít kolem 40000 km.

Uvědomila jsem si to hned po odeslání :) A jak je tedy vzorec pro v? 2Pí.(Rz+h)/T ?

Dobře. Ale nějak mi nevychází ta výška Má to být necelých 40000 km a mně vychází 42500 km. Nezkusil bys to prosím tě spočítat?

↑ terezkaaaaa5: Myslím že to máš dobře. Záleží s jak přesnými hodnotami pracuješ. Těch 40000 je dle mého zaokrouhleno

G= 6,67. 10^-11
Mz= 5,98. 10^24
T=86400
a PÍ mám normálně na kalkulačce, takže hodnoty jsou přesné.
Tady jde o to, že je předtím příklad o GPS družici, která létala ve výšce 20200km a výška televizní družice má být necelý dvojnásobek..

↑ terezkaaaaa5: Mě vychází 35 794 m, což je necelý dvojnásobek. Za T jsem dosazoval 86 160, aby to bylo přesnější, jelikož den má nějakých 23 h a 56 min. Nic víc s tím neudělám

Jsem blbá, zapomínám odečítat Rz, už to je, díky. :)