Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit

Tabulka, v níž jsou uvedeny váhy psů po narození a po smrti. Test hyp., že přírůstek váhy psů je menší než 10 kg.
Řešení:
1. transformace náhodných výběrů, tzn. zjištění realizací rozdílů váh
2.
a
3. t-test
Je tak?
Jak byste řešili v případě, že by u poloviny psů scházela váha po smrti, a přesto bychom chtěli pracovat s daty o váze při jejich narození? F-test a po nezamítnutí hyp. o shodě rozptylů dvoupárový t-test nebo po zamítnutí nic? Bylo by to vůbec statisticky relevantní v takovém případě?

No dobrá. Moje chyba. Tak takto - váhy psů před stravováním zázračného produktu a měsíc po stravování. Přírůstek menší než 1 kg.

tak dejme tomu, že chceme, aby ti psi trochu nabrali. teď už je to ok?

tak jinak - testuj hypotezu, ze rozdil mezi vahami psu pred x a po x je mensi nez 10?
(pro jistotu - jde ti o nesmyslne formulovane zadani?)

aaaa, mel jsem za to, ze jsem se ve svym zadani dopustil nejake neodpustitelne nelogicnosti, kterou statistici nevidi radi... jinak reseni je v cajku?
tam k tomu, no, v pripade transformovani je to asi k nicemu, protoze porovnavam, ale pres dvouvyberovej t-test je vice (realnych) udaju vzdycky lepsich, ne?