Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 28. 04. 2011 21:33

Kravko
Zelenáč
Reputace:   

Druhá derivace opravdu ošklivé funkce

Dobrý večer,

Mam k reseni funkci jejiz prvni derivace vyjde takto

http://www.wolframalpha.com/input/?i=%2 … -2%29^2%29

a nasledne z tehle mam udelat druhou derivaci..

nejprve jsem zkousel udelat derivaci nasobku v citateli a jmenovateli a pak delat samotnou derivaci cele funkce, nicmene, po 20 minutach jsem se dobral k vysledku, ze mi to nevychazí podle pocitace..

Nemel by nekdo nejaky figl jak na to, aniz bych musel popsat dve A4ky? :-) koreny by mely vyjit presne tak jak je uvedeno v Roots (ale to take nechapu, nesedi mi to k tomu vysledku, ktery je vlozen i do tohoto odkazu

http://www.wolframalpha.com/input/?i=%2 … 9^3*x^3%29  )

Dekuji za pomoc.

#2 28. 04. 2011 21:37

Phate
Reputace:   99 

Re: Druhá derivace opravdu ošklivé funkce

delas derivaci podilu, coz je derivovany citatel, coz bude derivace soucinu a derivace vnitrnich funkci krat nederivovany jmenovatel a derivovany jmenovatel, cili derivace soucinu a vnitrnich funkci krat nederivovany citatel. Hodne stesti, ja uz to dneska pocitat nejdu :)

Vykonávat věc, které se bojíme, je první krok k úspěchu.

#3 28. 04. 2011 22:05 — Editoval maly_kaja_hajnejch-Lazov (28. 04. 2011 22:06)

maly_kaja_hajnejch-Lazov
Reputace:   24 

Re: Druhá derivace opravdu ošklivé funkce

prvni odkaz na wolfram ->  alternate forms -> prvni radek: -1/2 * x^(-2) - 1/2 * (x-2)^(-2) +1   ...  to se derivuje docela dobre, dve mocninne funkce a konstanta ....

derivace je x^(-3) + (x-2)^(-3)

Zápatí