Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Zdravím,
Začínám se učit v tomto programu.
Mám problém, potřeboval bych zapsat tuto úlohu.
2. Pro funkci f(x)=atan(x^3-x^4)určete její první derivaci a grafy obou funkcí na intervalu <0;1> s krokem 0.05 zobrazte
v jednom grafickém okně.
takže jsem začal
>> syms x
>> diff('atan(x^3-x^4)')
ans =
(3*x^2 - 4*x^3)/((x^3 - x^4)^2 + 1)
To by bylo v pořádku ale dál nevím moc jak, příručky nějak nepomáhají. Nejdřív jsem zkoušel vykreslit jen jednu ale ani to se mi nepodařilo.
x=0:0.05:1;
>> y=('atan(x^3-x^4)');
>> plot(x,y)
takže 2 už vůbec nezapíšu.
Poradíte ? Děkuji.
↑ da.backer: jo když chceš umocňovat vektro po složkách, tak použij .^ místo ^

Ahojte, za 2 týdny mám zápočet z MATLABU a stále jsme nedělali příklady, které se každoročně na zápočtovém testu vyskytují, žádám Vás proto o radu, jak dané úkoly v Matlabu vyřešit, Byla bych Vám moc vděčná za každou radu!
http://img17.imageshack.us/i/matlab.jpg/
http://img251.imageshack.us/i/kmaswm2matlab.jpg/
Vím, že se to netýká daného tématu, ale doufám, že Vás to neobtěžuje a poradíte mi.

↑ mischell90:
Založ si vlastní téma kam umístíš JEDEN příklad s kterým máš problém (pro další zase nové téma). viz pravidla. Pochybuju, že nevíš ani jeden když jsi se to učila celý semestr.
Pak ti určitě někdo poradí.
A s těch ostatních dvou témat svůj příspěvek smaž. Tímhle si větší pozornost nezískáš.

Ok, omlouvám se, ale vážně jsme ani jeden příklad nedělali, rovnice zatím budeme dělat, to víš na UPOLu je specialitka učit se celý semestr něco jiného, než co je potom na zápočtu.. v zimním semestru jsme to tak měli taky.
TAkže takto je to asi ok že ?
x=0:0.05:1;
y1=atan(x.^3-x.^4); y2=(3*x.^2 - 4*x.^3)/((x.^3 - x.^4).^2 + 1)
plot(x,y1,'r',x,y2,'b');legend('atan(x.^3-x.^4', '(3*x.^2 - 4*x.^3)/((x.^3 - x.^4).^2 + 1)')
:) Velice děkuji za radY !!