Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Zdravim,
v priklade mam zistit ci bod M[0,0,2] lezi v rovine urcenej bodom A[1,1,3] a priamkou p(P,u) kde P[3,-1,-7] u je smerovy vektor u(1,1,1)
potrebujem teda parametricku rovnicu roviny, na tu potrebujem 3 body ktore ju urcuju, jeden poznam a dalsie dva som chcel zistit z priamky ale mam problem urcit obecnu rovnicu tej priamky, skusil som dosadit suradnice P a potom scitacou metodou som to upravil na jednu rovnicu ale mala rovnica mala premenne x y z takze to bola rovnica roviny, prosim o radu ako urcit tuto obecnu rovnicu priamky
Dakujem
↑ rimer:
obecná rovnice přímky v prostoru neexistuje
jeden směrový vektor máš, druhý můžeš vytvořit z bodů A a P. Poté udělej vektorový součin těchto dvou vektorů a získáš normálový vektor této roviny, který potřebuješ k obecné rovnici roviny
↑ rimer:
Ak chceš dva body z priamky danej parametricky, stačí zvoliť ľubovoľnú hodnotu parametra a vyrátať súradnice x, y, z. Bod s týmito súradnicami bude určite patriť príslušnej priamke.
Okrem toho jeden bod priamky už máš (P).
dakujem, ale neviem ci postupujem dobre mam dane body A[1,1,4] B[-1,2,1] C[0,-1,0]
urcil som vektory u=B-A=(-2,1,-3), v=C-A=(-1,-2,-4)
potom vektorovz sucin u x v=(-2,1,1)
teda rovnica roviny je -2x+y+z+d=0 ale d mi pre kazdy bod vyjde inak, asi mam chybu v tom vektorovom sucine , ako to ma byt spravne?
↑ rimer:
v zadání máš bod A[1,1,3], ale teď v tvém postupu máš A[1,1,4]
↑ rimer:
Pro příště, jak řekla Dana1 výše...
mně vektorový součin vyšel (-10, -5, -3)
↑ Aquabellla:
Asi má byť posledná súradnica výsledného vektora 5.
↑ Dana1:
jj, už jsem si našla chybu ve znaménku... (-10, -5, 5) => (2, 1, -1)
↑ rimer:
myslíš v tom vektorovém součinu?
Stránky: 1