Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit

Ahoj,
potřeboval bych pomoci, protože si s tím lámu už docela dlouho hlavu. Mám dva týmy, jeden práci udělá za x+4 hodin, druhý za x+9 hodin, přičemž to X vyjadřuje, za jak dlouho to udělají dohromady. Cílem je zjistit, jak dlouho práce trvá rychlejšímu týmu. Nedaří se mi ale vůbec přijít na matematický postup. Moje myšlenkové pochody jsou takové, že ten první team udělá za ty 4 hodiny to, co udělá ten druhý team za tu dobu X, když pracují dohromady a měly by pracovat v poměru 9/4..., aspoň myslím podlě toho x+9 a x+4. Poraďte prosím, dík, ... třeba nějaké i tipy jak počítat tenhle druh úloh.
Pokud vis, ze jeden tym udela praci celou praci za x+4 hodiny, tak to znamena, ze vykona
cast prace za hodinu. Vis jaky zlomek prace udelaji oba tymy dohromady za hodinu:
a vis jakou cast prace vykona kazdy tym sam za hodinu:
a
. A to se musi rovnat.
Vysledek:
↑ necoPotrebuju:
Stačí postupovať klasickou úvahou, ako keby časy oboch skupín boli vyčíslené, iba píšeš miesto čísel výrazy zo zadania...