Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 30. 04. 2011 14:35

Vitos
Zelenáč
Reputace:   

Limita dvou proměnných

Zdravím Vás!

Potřeboval bych poradit s řešením následující limity dvou proměnných. 
Použitím postupných limit dostávám dvakrát nulu a přibližování se po přímkách ani parabole nepřináší zdárné výsledky. Zde na fóru jsem nalezl jakousi substituci, ale nebyla vysvětlena na dostatečně hloupé úrovni, abych jí porozuměl.

Za každou radu budu vděčen!

http://www.sdilej.eu/pics/b46ff6845f982bb2fbac826370e998a5.JPG

#2 01. 05. 2011 00:54

jelena
Jelena
Místo: Opava
Škola: MITHT (abs. 1986)
Pozice: plním požadavky ostatních
Reputace:   100 

Re: Limita dvou proměnných

Zdravím,

mně vychází (postupnou limitou), že limita zleva se nerovná limitě zpráva (ať začnu x nebo y). Udělala jsem závěr, že limita neexistuje.

Vitos napsal(a):

Zde na fóru jsem nalezl jakousi substituci, ale nebyla vysvětlena na dostatečně hloupé úrovni, abych jí porozuměl.

Můžeš, prosím, dat odkaz? Děkuji.

#3 01. 05. 2011 08:16

Vitos
Zelenáč
Reputace:   

Ahoj, tady je odkaz na tu substituci http://forum.matweb.cz/viewtopic.php?id=19849 .

Jinak tedy postupnými limitami se dostanu na tvar konstanta/0 => mohu z toho v tomto případě vybruslit určením limit zleva a zprava??
Tím bych potom mohl prohlásit, že limita neexistuje. Problém je, že na cvičeních jsem tenhle způsob řešení nezaznamenal, tudíž nevím, jestli je přípustný.

Díky za odpověď

#4 01. 05. 2011 10:07

jelena
Jelena
Místo: Opava
Škola: MITHT (abs. 1986)
Pozice: plním požadavky ostatních
Reputace:   100 

↑ Vitos:

Děkuji za odkaz.

Vstupní zadání v odkazu již sice není, ale ze zápisu od Lukáše (děkuji) se dá odvodit, že používal substituci tak, aby proměnné u, v byly -> 0. Tedy ve Tvém případě by byla substituce $u=x-1$, $v=y-1$. Myslím, že se dostaneš ke stejné situaci, že v okolí nuly (tedy 0+ a 0-) jsou různé limity, pokud používáš postupné (nezáleží, zda začneš u nebo v).

Bez substituce tato situace nastává pro 1+, 1-

Ke stejnému závěru dojdeš i při přiblížení po přímce - limita bude závislá na parametru k.

Je to v pořádku? Děkuji.

#5 01. 05. 2011 11:28

Vitos
Zelenáč
Reputace:   

Super, ještě jsem si to párkrát spočítal a myslím, že je mi princip výpočtu jasný, mnohokráte díky za pomoc!

#6 01. 05. 2011 13:33

Kravko
Zelenáč
Reputace:   

Tuhle jsem ted presne taky resil, ale dle meho teda akorat staci overit ze je to typ "0/0" ... a pak uz akorat, presne jak rekla jelena, udelat ji pro x a y ... a nasledne zkontrolovat zda vysledky vysly stejne, coz nevysly, tzn. -> nemela by existovat.. pokud by vysly, existuje a pokud by vysly lomeny nule, musis to udelat podle vzorce s parametrem..

Jestli se pletu, opravte me nekdo prosím. Taky s tím bojuji :-))

Zápatí