Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Ahoj, narazil jsem na jeden příklad, ve kterém si nevím rady:
(1/x) + (1/y) = 1/3 .... x; y = N
Najděte všechna možná řešení X;Y
Došel jsem k tomu, že by mi pomohlo vyjádřit si rovnici jako funkci y= ... , ale nevychází mi to. Předem děkuji za pomoc.
↑ Tue09:
protože má být přirozené číslo, musí být přirozené číslo i , to znamená, že musí dělit devítku.
Tak máš tři možnosti: , a
Zbytek dopočítáš.
Ahoj, vzhledem k tomu, že rovnice je symetrická k x,y, můžeme předpokládat, že x<=y. Zřejmě musí být x z {3,4,5,6}. pro x=3 nemáme řešení pro x=4 je y=12, pro x=5 nemáme řešení a pro x=6 je y=6.
Děkuji za pomoc oboum :-). Výsledek už mám. Vyšlo mi že jsou možný jediný 2 řešení: X = 4; 6 Y = 12; 6. Zkontrolujte prosím jestli to mám dobře, ale myslím si, že to dobře je, s vaší pomocí samozřejmě. Takže ještě jednou děkuji.
P.S. : check_drummer - když dosadím x=5, vyjde mi y = 7,5. Je to možné? Nebo tam mám někde chybu, když tobě vyšlo že to nemá řešení?
↑ Tue09:
Napísal si, že
.... x; y = N
Najděte všechna možná řešení X;Y
N znamená prirodzené čísla. 7,5 prirodzené číslo nie je.
↑ Tue09:
Ale nemáme riešenie sa môže myslieť aj tak, že ho nemáme v množine, ktorá je v zadaní, nie len to, že neexistuje žiadne riešenie vzťahu, aspoň myslím ...