Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 04. 05. 2011 20:12

seapig
Zelenáč
Reputace:   

statistika - hypotéza o zhode stredných hodnôt

Prosim vas vedel by mi niekto pomoct s tymto prikladom?  neviem aky z tych f-test, u-test atd. mam pouzit. Vopred dakujem za akukolvek pomoc

Prístroj meral čas reakcie na svetelný signál v stotinách sekundy u náhodne vybraných vodičov z povolania a u čerstvých absolventov autoškoly. V prvej skupine o rozsahu 30 osôb bolo zistené, že ich priemerný čas reakcie na svetelný signál bol 34 ± 1,7 a v druhej skupine 50 osôb bol 35 ± 1,44 stotín sekundy. Na hladine významnosti
α = 0,01 otestujte hypotézu o zhode stredných hodnôt, pričom predpokladáte, že čas reakcie na svetelný signál je náhodná premenná s N(m, σ2).

#2 04. 05. 2011 21:21 — Editoval erkyl poaró (04. 05. 2011 21:22)

erkyl poaró
Reputace:   

Re: statistika - hypotéza o zhode stredných hodnôt

1. uvedomis si, ze se jedna o dva vybery
2. co po mne zadani chce? testovat hyp. o shode str. hodnot
3. znam rozptyly velicin? Ze zadani, chapu-li jej spravne, vyplyva, ze rozptyly nahodnych velicin jsou stejne, viz. "predpokladáte, že čas reakcie na svetelný signál je náhodná premenná s N(m, σ2)."

Pak uz je to jenom trivialni dosazeni. Pochopil-li jsem zadani spravne, tak jenom t-test. Nevime-li, jestli jsou rozptyly stejne, tak F-test a pak eventualne, nevyvratime-li F-testem hypotezu o shode rozptylu, nasleduje t-test.

Zápatí