Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Prosim vas vedel by mi niekto pomoct s tymto prikladom? neviem aky z tych f-test, u-test atd. mam pouzit. Vopred dakujem za akukolvek pomoc
Prístroj meral čas reakcie na svetelný signál v stotinách sekundy u náhodne vybraných vodičov z povolania a u čerstvých absolventov autoškoly. V prvej skupine o rozsahu 30 osôb bolo zistené, že ich priemerný čas reakcie na svetelný signál bol 34 ± 1,7 a v druhej skupine 50 osôb bol 35 ± 1,44 stotín sekundy. Na hladine významnosti
α = 0,01 otestujte hypotézu o zhode stredných hodnôt, pričom predpokladáte, že čas reakcie na svetelný signál je náhodná premenná s N(m, σ2).

1. uvedomis si, ze se jedna o dva vybery
2. co po mne zadani chce? testovat hyp. o shode str. hodnot
3. znam rozptyly velicin? Ze zadani, chapu-li jej spravne, vyplyva, ze rozptyly nahodnych velicin jsou stejne, viz. "predpokladáte, že čas reakcie na svetelný signál je náhodná premenná s N(m, σ2)."
Pak uz je to jenom trivialni dosazeni. Pochopil-li jsem zadani spravne, tak jenom t-test. Nevime-li, jestli jsou rozptyly stejne, tak F-test a pak eventualne, nevyvratime-li F-testem hypotezu o shode rozptylu, nasleduje t-test.
Stránky: 1