Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 02. 05. 2011 22:02

Torpy
Reputace:   

Druhá odmocnina z -1 v Zp

Zdravím,
mám následující problém:
"Mějme prvočíslo p splňující podmínku p=4m+1 pro nějaké liché m. Dokažte, že $2^m\mod p$ je druhá odmocnina z -1 v $\mathbb Z_p^*$."

Napadlo mě k tomu toto:
Když hledám druhou odmocninu z -1, hledám prvek řádu 4 v $\mathbb Z_p^*$
$\mathbb Z_p^*$ je cyklická a platí $\mathbb Z_p^*\simeq\mathbb Z_{p-1}$
Vezmu izomorfismus $\mathit{m}\rightarrow2^{\mathit{m}}$, který vede ze $\mathbb Z_{p-1}$ do $\mathbb Z_p^*$.
Původně zkoumám, zda $\(2^{\mathit{m}}\)^4\mod p =1$. Ekvivalentně (díky izomorfismu) zkoumám, zda $4\cdot\mathit{m}\mod \({p-1}\)=0$.
Teď využiji toho, že $\mathit{p}=4\mathit{m}+1$ a dosadím: $4\cdot\mathit{m}\mod \({4\mathit{m}}\)=0$.
Což platí.
Dále platí pro i=1,2,3: $\mathit{i}\cdot\mathit{m}\mod \({4\mathit{m}}\)\not=0$.
Tedy m (a tedy i 2^m) je řádu 4.

Mohl by mi prosím někdo poradit, zda jsou moje úvahy správné, popř. kde je chyba?

Díky moc za radu.

• (téma jako vyřešené označil(a) Torpy)

#2 04. 05. 2011 20:13

Torpy
Reputace:   

Re: Druhá odmocnina z -1 v Zp

Opravdu nevíte nikdo?
Budu rád za každý hint...
Díky

#3 05. 05. 2011 19:24

check_drummer
Reputace:   106 

Já v tom na první pohled nevidím žádný problém.

"Máte úhel beta." "No to nemám."

#4 06. 05. 2011 07:56 — Editoval musixx (06. 05. 2011 08:30)

musixx
Místo: Brno
Reputace:   45 

↑ Torpy: Jediné, co jsi tím dokázal, je podle mě to, že $\(2^m\)^4$ je jednička v ${\mathbb Z}_p^\times$. Ovšem to už máme z malé Fermatovy věty, protože pro $(2,p)=1$ máme $\(2^m\)^4\equiv2^{4m}\equiv2^{p-1}\equiv1\ ({\rm mod}\ p)$.

Chybí mi tam zdůvodnění, proč je pak $\(2^m\)^2\equiv-1\ ({\rm mod}\ p)$. A k tomu budeme potřebovat předpoklad lichého m, který nevidím, že bys nějak použil (použil jsi ho teda tam, kde tvrdíš, že $a\mapsto2^a$ je izo, ale není jasné, jsi-li si toho vědom: EDIT: kdy je m generátor v ${\mathbb Z}_{p-1}$?). Tvrzení totiž není pravdivé pro sudá m: $\(2^4\)^2\equiv1\not\equiv-1\ ({\rm mod}\ 17)$ (a tedy ani tvé tvrzení o řádu).

Základní problém je v té definici izomorfismu. Žádá doladit... A možná na to jdeš zbytečně složitě - výše zmíněná malá Fermatova věta a úvaha, jak vypadají odmocniny z +1, vedou také k cíli.

#5 19. 05. 2011 22:11

Torpy
Reputace:   

↑ musixx:
Díky, byl jsem teď nějakou dobu mimo, tak jsem se k tomu dostal opět až teď a upravil jsem to takto:

Ověřuji, že prvek $2^m$ je řádu 4 v $\mathbb Z_p^*$.
Jednak platí, že $\mathbb Z_p^*$ je cyklická řádu p-1=4m, tedy (z LaGrangeovy věty) obsahuje prvek řádu 4.
Dále platí, že $\(2^m \mod p\)^4=\(2^m\)^4 \mod p=2^{4m} \mod p=2^{p-1} \mod p$
Z (malé) Fermatovy věty pak $2^{p-1} \mod p=1$
To znamená, že prvek $2^m$ je exponentu 4, tedy může mít řád 1,2 nebo 4.
Vím, že $\mathbb Z_p^*$ obsahuje 1 prvek řádu 1 a 1 prvek řádu 2, přičemž oba tyto prvky jsou čtvercem nějakého čísla v $\mathbb Z_p^*$.
(1 je čtvercem -1 a -1 je čtvercem prvku řádu 4).
Dále platí, že prvek 2 není čtvercem v $\mathbb Z_p^*$ protože $p\equiv5 \mod 8$, tedy pro všechna a ze $\mathbb Z_p^*$ je $a^2\neq2$,
díky izomorfismu $\mathbb Z_p^*\simeq\mthbb Z_{p-1}$ ekvivalentně platí, že $a\not\in2\mathbb Z_{p-1}$.
Protože m je liché, pak i $m\cdot a\not\in2\mathbb Z_{p-1}$.
To znamená, že prvek $2^m$ není čtvercem v $\mathbb Z_p^*$, tedy musí být řádu 4.

Zápatí