Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit

↑ wendelin9:
Je to tato suma?
Edit: Vidím, že je: )) tak to tu nechme viset, ať to tu je pěkně TeXově.
Na to vypadá, že se bude hodit limitní podílové kritérium.
↑ OiBobik:
omlouvám se, zapomněla jsem dopsal n=1..infinity
.. podle toho vzorečku z odkazu mám tedy spočítat, jestli je L</>/= 1 ...? Nebo se nechytám, a odpověď na dotaz, zda řada konverguje, už je jasná? :P

↑ wendelin9:
Ano, stačí spočítat
.
Když ti L vyjde větší jak jedna (nedejbože třeba plus nekonečno : )) ), pak suma diverguje. Pokud ti limita vyjde menší než 1, pak konverguje.
↑ OiBobik:
já sem z toho jelen.. vynásobila jsem čitatele složeného zlomku opačnou hodnotou jmenovatele.. faktoriálu se zbavím a v čitateli mi z něj zůstane (n+1)... mohu si převést ze jmenovatele do čitatele (2/5e)^n..? tedy exponent se mi změní na -n... z násobku (2/5e)^-n * (2/5e)^n+1 pak dostanu v čitateli (2/5e) ---> nebo je to kravina?..
pokud není, tak mi zbylo:
(2/5e)*(n+1)*(n+2)
----------------------
(n+3)
.. je to správně? jestli ano, co mám, prosím, dělat dál..?
(jestli ne, začínám težce pochybovat o svých matematických znalostech)
↑ wendelin9:
:-) řekla bych, že úprava (i přes dramatičnost a bohatost slovní zásoby komentáře) je v pořádku, tedy dle doporučení kolegy OiBobika (děkuji) máš určit limitu:
Podaří se? Děkuji.
↑ wendelin9:
Bylo by snadnější, kdybys klepla na zápis z mého příspěvku (který jsem převzala z příspěvku kolegy), čímž se zápis v TeX přenese do Tvé zprávy, můžeš ho upravit dle návodu.
Myslím si, že z úprav zůstane více a asi bych vytkla jen
v čitateli a v jmenovateli. Děkuji.
↑ wendelin9:
Není to špatně, záleží ovšem také na tom, jaký z toho odvodíš závěr.
Jiné možnosti, jak postupovat:
ALTERNATIVA 1: vydělíme čitatele i jmenovatele výrazem n a dostaneme se k limitě
,
i tuto limitu lze určit snadno.
ALTERNATIVA 2: jakou hodnotu má
?
Již ná základě této hodnoty lze (v tomto případě !) učinit správný závěr, pokud ji umíme vypočítat (což je ale obtížnější
než u limity předchozí).

↑ wendelin9:
No, a kolik je limita výrazu (nenulová kladná konstanta)*n, když n jde do nekonečna?

↑ wendelin9:
Ano, plus nekonečno; tedy vyšetřovaná řada konverguje, nebo diverguje?
↑ wendelin9:
V té alternativě 1 jsem původně měl překlep ve jmenovateli - omlouvám se (už dříve jsem si ho sám všiml a opravil).
Výsledek L = +oo je správně, stejnou hodnotu má i limita z alt. 2.