Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit

=
+ 
zkoušela jsem to tímto způsobem, ale vůbec nevím jestli jdu na to správně. Ten výraz nalevo jsem si dala na pravou stranu, a následně jsem si dala společného jmenovatele, jako normálně u sčítání a odčítání zlomků ... čitatele jsem o to rozšířila (nebo jak se tomu říká), a dostala jsem se ke konečné úpravě: v čitateli: 2xˆ2 - 2 a ve jmenovateli ten počáteční jmenovatel, kterým se to rozšiřovalo.....
Nevím jestli jsem na to šla nějak dobře, v matice moc dobrá bohužel nejsem, jen jsem se snažila.
Mám tu ještě jeden, ten bude asi primitivnější...
xˆ4 - 5xˆ2-36 = 0
vytkla jsem Xˆ2 přičemž mi zbylo Xˆ2-5-36=0 ... tedy xˆ2-41=0 a pak když bychom bez členu b to počítali v kvadratické rovnici.. tak pod diskriminantem nevychází celé číslo... Doufám, že to nejsou jen moje vymyšlené postupy :-) že nějaké takové vážně existují. Díky
U toho druhého staří provést substituci y=x^2, potom je to kvadratická rovnice y^2-5y-36=0, čili y=9 nebo y=-4, po dosazení do substituční rovnice vidíme, že x=2 nebo x=-2, rovnice -4=x^2 nemá v reálných číslech řešení (jestliže řešíme v komplexních číslech, pak ještě x=2i nebo x=-2i)
↑ lucka14lucky:
dosadíš zpět do substituce a dopočítáš x
k tomu druhému použij substituci
a dostaneš kvadratickou rovnici

no jo to mě nenapadlo přes substituci... děkuju jdu to zkusit :-) Vážně díky moc, moc mi to pomohlo.