Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1

↑ roces:
Ono asi nejlépe si uvědomit: a+b(x+1)=(a+b)+bx
Když si představím souřadnice těch polynomů ke "kanonické" bázi (tj. {1, x}), tak platí 
Pomůže?
↑ OiBobik:
Pokud si to teda uvědomuji správně tak to bude
(1 1) (a) (a+b)
(0 1) (b) = (b)
Ano?
↑ OiBobik:

Přes to bych měl ještě jeden dotaz. Mám zadanou bázi Alfa = (6+3x. 10+2x). Mam vypočítat matici zobrazení f v Alfa.
Pokud to chápu správně tak mám:
(f)standard, standard = (1 1)
(0 1)
(idR1[x])standard,alfa = (6 3)
(10 2)
(idR1[x])alfa,standard = (-1/9 1/6)
( 5/9 -1/3)
Potřebuju spočítat (f)alfa,alfa. Vztah je (f)standard, standard = (idR1[x])standard,alfa * (f)alfa,alfa * (idR1[x])alfa,standard
A tady nevím jak si to (f)alfa, alfa vyjádřit :/

↑ roces:
ou jé, takto tedy.
Tobě jde tedy o matici homomorfismu vzhledem k bázím alfa, alfa.
Jestli jsi si jist tím převodním vztahem a chceš jen pomoci si to (f)alfa,alfa vyjádřit:
Pak se použije následujícího postupu:![kopírovat do textarea $[f]_K^K=&[id]_K^\alpha \cdot [f]_\alpha^\alpha \cdot [id]_\alpha^K \\ ([id]_K^\alpha)^{-1} \cdot [f]_K^K \cdot ([id]_\alpha^K)^{-1}=&\left( ([id]_K^\alpha)^{-1} \cdot [id]_K^\alpha \right) \cdot [f]_\alpha^\alpha \cdot \left( [id]_\alpha^K \cdot ([id]_\alpha^K)^{-1}\right) \\ ([id]_K^\alpha)^{-1} \cdot [f]_K^K \cdot ([id]_\alpha^K)^{-1}=&[f]_\alpha^\alpha$](/mathtex/3b/3b7b7e239ebcd7193899d8fbdfeda7a9.gif)
(ono by snad dokonce mělo platit
a naopak, ale za to neručím. ; )) )
Já se do toho ovšem vždycky zamotal, mně v takovýchto případech přišlo jednodušší použít následující postup:
1) vypočítat funkční hodnoty bázových vektorů
2) vypočítat jejich souřadnice k dané bázi (dejme tomu, že souřadnice prvního vektoru budou (a,b), druhého (c,d))
3) pak víš, že
,
kde F je matice onoho homomorfismu vzhledem k alfa, alfa. Využiješ zkrátka toho, že souřadnice prvního bázového vektoru vzhledem k bázi jsou (1,0), druhého pak (0,1).
↑ OiBobik:
Ten vztah jsem používal už při více úlohách když jsem počital (f)K,K. Ale teď mi to nevychází, v bázi alfa by mělo vyjít
(f)alfa, alfa = (2/3 -2/9)
(1/2 4/3)
U té tvé metody nerozumím jak najdu funkční hodnotu bázových vektorů, když znám jen předpis a bázi.

↑ roces:
Znáš předpis, znáš první bázový vektor, z toho už můžeš určit funkční hodnotu prvního bázového vektoru (zde konkrétně: f(6+3x)=(6+3)+3x=9+3x pro první vektor).
Jinak zkus ověřit, jestli máš správně ty identity.
(neměla by jedna z těch identit být tato:
, ¨
tedy ta tvoje transponovaná? Pokud ne, pak se neshodujeme v konvenci, zdali je vektor sloupcový a násobí se maticí homomorfismu zleva (můj případ), nebo je řádkový a násobí se mat. homomorfismu zprava. V druhém případě by bylo potřeba onu matici, na které jsme se již shodli, transponovat (vypočítali jsme ji totiž tak, jako bychom uvažovali násobení zleva.)
↑ OiBobik:
Tak to bylo tou konvencí, dík, že jsi mě na to upozornil :)

↑ roces:¨
Supr.
Jestli je to tedy vyřešeno, označ, prosím, téma jako vyřešené.
Stránky: 1