Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 06. 05. 2011 10:37

Jitu
Zelenáč
Reputace:   

kolmost přímky a roviny

ještě bych potřebovala ke zkoužce toto:

Je dána roviny ρ, přímka m ležící v ρ a přímka k, která je kolmá k ρ. Dokažte, že paty všech kolmic vedených ze všech bodů přímky k na přímku m splynou v jediný bod.

#2 06. 05. 2011 12:51

musixx
Místo: Brno
Reputace:   45 

Re: kolmost přímky a roviny

Stačí naťuknout tím, že pokud jsou m a k různoběžné, pak tím bodem bude jejich průsečík, a pokud jsou mimobežné, pak tím bodem bude průsečík m a příčky těchto dvou mimoběžek?

#3 06. 05. 2011 17:29

Jitu
Zelenáč
Reputace:   

↑ musixx:no já jsem spíš uvažovala, že když je přímka kolmá k rovině, je kolmá ke všem přímkám, které v této rovině leží. Tudíž i ke přímce m. Potom přímka k je kolmá k přímce k a protínají se v jednom průsečíku, což je pata kolmice.
Nevím jestli je to dobře nebo ne. :(

#4 06. 05. 2011 18:08

geronte
Zelenáč
Reputace:   

Tohle je nepresne interpretovane. Pravda je, ze smerovy vektor primky k je kolmy ke smerovym vektorum vsech primek lezicich ve zminovane rovine. To ovsem jeste neznamena, ze primka k ma s libovolnou primkou teto roviny nejaky prunik.

#5 09. 05. 2011 07:07

musixx
Místo: Brno
Reputace:   45 

↑ Jitu: Tak si představ ρ jako rovinu stolu, m jako jednu z jeho bočních stran a p jako kolmici v jeho středu (zapíchnutý slunečník vprostřed stolu). Už je vidět, proč jsem rozlišoval různoběžky a mimobežky? "Kolmé" neznamená nutně "různoběžné kolmé". Výpočetně by dokonce oba případy (různoběžky vs. mimoběžky) šly shrnout do "jednoho vzorce".

Zápatí