Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Ahoj,
ma mali problem co se tyce elipsy a primky. Mam primku zadanou uhlem, prochazejici stredem 0XY a elipsu s stredem v 0XY. Chci zjistit souradnice bodu, v kterem mi primka protne elipsu.
udelal jsem to tak, ze jsem si z rovnice elipsy udelal funkci a pak to vyresil jako soustavu dvou rovnic, vypocital X a Z .... ale kdesy na internetu jsem nasel, ze souradnice pruseciku se vypocitaji jako

ale kdyz porovnam vysledky z "internetoveho reseni" s mim, vysledky se (celkem logicky) lisi ... a ted otazka kde je bota, u me ? nebo u internetoveho reseni (pokud je dobre, mohl by tady nekdo hodit i odvozeni )
prikladam i obrazek s mim resenim

↑ koudis:
Mně se to zdá ok.
Nejsou třeba ekvivalentní?
To internetové je totiž určitě správně a ty v tom podle mě taky nemáš chybu. ; ))
↑ OiBobik:
tak jestli se ti nejak podari upravit ten vysledek z pruseciku primky a elipsy na "internetove reseni"
.... ale jak to upravit ??

↑ koudis:
No tak zaprvé algebraicky vzato ta řešení stejná nejsou - tvoje uvažuje oba průsečíky s danou přímkou, kdežto jejich jen průsečík s jednou polopřímkou (druhé řešení je symetrické k počátku).
Stačí tedy ukázat, že bod P z internetového řešení splňuje tu tvoji výslednou rovnici.
↑ OiBobik:
ale to splnuje hodne dalsich jinych rovnic, o kterych vim, ze jsou blbost (krom toho by me zajimalo, jak to splnuji .... ja totiz nemuzu najit shodu mezi mim vysledkem a internetem, taze chybka je nekde u me, jestli rikas, ze internetove je urcite spravne ...) :)
kdyz dosadim do obou reseni stejne hodnoty, mely by prece vyjit stejna cisla ... ?

↑ koudis:
Moje chyba, jejich výsledek není správně, alespoň pokud by mělo platit alfa=fí.
To lze vidět už i jen z toho, že když ty dvě rovnice podělíš, vyjde ti y=(b/a)*tg(alfa)*x.
Kde visí to internetové řešení?
↑ zdenek1:
jasne,
ale co kdyz bude
pak prusecik s elipsou bude mit souradnice
a to je prece blbost, nejvetsi X souradnice by prece mela byt
protoze elipsa je vstredu XY ...
↑ koudis:
1. Tvůj opsaný vzorec
a 
jsou vlastně parametrické rovnice elipsy kde
má být
a
má být
pro parametr
,
ale rozhodně to nejsou souřadnice průsečíku elipsy s přímkou jdoucí středem elipsy pod úhlem 
2. Postup podle Zdenek1 je špatně.
3. Správný výsledek je ten tvůj.
Rekapitulace P[xp,yp]
xp=+-a*b/sqrt(b^2+(a*tg(alfa))^2)
yp=+-a*b/sqrt(a^2+(b*cotg(alfa))^2)