Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Ahoj, potřeboval bych pomoct s tímhle:
Určete velikost úhlu, pod kterým je z bodu M[0,-3] vidět elipsu 5x2 + 9y2 = 45
spočítal jsem si souřadnici
,
,
ale nevím jak dál - netuším jak určit souřadnici
. Díky
jj, rozeposal jsem si tu elipsu na rovnici tečny v bodě
a spočítal jsem
- dosazením bodu M. To mi ale vyšla jen ta jedna součadnice a já nevím jak se dostat k té tečně. Chtěl jsem to řešit jako píšeš, ale právěže mi to nějak nevychází, nejspíš ale problém mezi klávesnicí a židlí

↑ karmy:
1) Dosadíš do rovnice tečny elipsy bod M - tím získáš rovnici přímky, která ale není tečnou - nazývá se myslím polára, ale to není tak důležité, prostě ji označíš m
2) Řěšíš vzájemnou polohu elipsy a přímky m, vyjdou 2 body a to jsou body dotyku Třeba A a B
3) Vytvoříš rovnice - nebo aspoň vektory (směrové či normálové ) Přímek AM a BM a určíš úhel mezi nimi
↑ karmy:
Jde o to mezi všemi přímkami procházejícími bodem M nalézt ty dvě, které jsou tečnami elipsy, což v tomto případě znamená, že každá z nich
má s elipsou společný právě jeden bod.
Společné body dvou křivek (v našem případě přímky a elipsy) hledáme tak, že jejich rovnice řešíme jako soustavu.
Rovnice zatím neznámé tečny (a tedy i řešení soustavy) bude záviset na parametru, jehož hodnotu je potřeba volit tak, aby .... (?)
↑ karmy:
Malá nápověda:
alfa=2*arctg(1/k), kde k=směrnice tečny y=k*x-3, k se spočítá tak, že se rovnice tečny dosadí do rovnice elipsy a protože to má být tečna (jeden společný bod, počítáme kvadratickou rovnici) musí být diskriminant roven 0,
Z toho spočítáme k.