Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Dobrý den
Můžete mi, prosím, vysvětlit, jaký je vztah mezi diferencovatelností a spojitostí? Nějak tomu nerozumím. Potřeboval bych nějaké selské vysvětlení abych to pochopil. Asi nestačí u zkoušky říct, že aby byla funkce diferencovatelné, musí být spojitá :)

↑ Choosen:
Kdyby se mě někdo ptal na vztah mezi diferencovatelností a spojitostí, takže řeknu, že pokud je funkce diferencovatelná, pak je nutně spojitá (případně dokážu). Obrácená implikace neplatí, uvedu např. funkci
, která je spojitá, ale v nule není diferencovatelná.
↑ Choosen:
Nevím co studuješ a těžko ti řeknu co ti bude stačit, jestli po vás budou chtít důkazy nebo ne. Když to řekneš, bude to pravda, ale skoro určitě bude následovat otázka, jestli to platí obráceně, tedy jestli může existovat funkce, která je na nějakém intervalu spojitá, ale není na něm diferencovatelná. Může?
to LukasM: Funkce, která je na nějakém intervalu spojitá, ale niní diferencovatelné ... hmm ...
Tak to nevím. Ale co třeba Riemanova funkce? Ta je spojitá pro všechna iracionální čísla, ale nebude diferencovatelná (v každém iracionálním bodě), protože hodnota derivace = 0. Je to tak? :( asi ne.
↑ Choosen:
Existuje funkce spojitá na otevřeném intervalu, která nemá derivaci (ani jednpstrannou ať již vlastní či nevlastní) v žádném bodě tohoto intervalu.
To Rumburak:
Takže to může být Riemanova funkce?Pokud si za interval vezmi iracionální čísla, pak vím, že Riemanova funkce na daném intervalu je spojitá v každém iracionálním bodě. Ale nebude derivovatelná. Nebo jo? Už se v tom ztrácím. Jaká to tedy bude funkce? Já fakt nevím :(
↑ Choosen:
Pokud o pojmech "spojitost" a "diferencovatelnost" uvažujeme jako o vlastnostech funkce v jednotlivém bodě, pak ano,
Riemannova funkce je takový příklad - v libovolném iracionálním bodě je sice spojitá, ale derivaci tam nemá.
"Pokud si za interval vezmu iracionální čísla": tím máš na mysli, že bychom R. f. definovali pouze na množině Q' všech iracionálních čísel a
derivaci rovněž počítali pouze relativně vzhledem k množině Q' ? Pak by ale Riemannova funkce byla identidky rovna nule a tomu by odpovídala
i její "derivace" rovna nule (mám na mysli derivaci v tomto relativizovaném pojetí).
Ale k osvětlení věci existují i "lepší" funkce, než je Riemannova. Měl jsem na mysli například toto