Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Ahoj,
dnes jsme v chemii opakovali rovnováhu soustavy. Myslím, že to patří spíše do fyziky, tak proto sem. Po chvíli výkladu jsem dostal podezření, že zvýšení tlaku (za stálého objemu), musí vést k úměrnému zvýšení teploty. Profesorka mi řekla, že tomu tak určitě nebude, chtěl bych se tedy zeptat, jak to je.
Vycházel jsem z toho, že "teplo" je tvořeno tím, jak se částice v soustavě pohybují, narážejí do sebe a do stěn. Ve chvíli kdy zvětším tlak dejme tomu dvojnásobně, částice do sebe a do stěn budou narážet 2x častěji - bude vznikat 2x vyšší teplo. Pak jsem se to snažil dokázat nějakým známým vztahem. Vzal jsem si obyčejnou stavovou rovnici. A postupoval takto:
pak úpravou až na:
a konečně:
Kde dělám chybu a nebo mám pravdu?
Děkuji
No, pravdu máš, že při konstantním objemu a množství jsou teplota a tlak přímo úměrné. Ovšem ne úplně správná je formulace "zvýšení tlaku (za stálého objemu), musí vést k úměrnému zvýšení teploty". Jak totiž chceš jen tak z ničeho nic chtít po plynu aby zvýšil tlak. Platí pouze opačně, že zvýšením teploty dokážeme zvýšit tlak. Pokud budeme zvyšovat tlak zvyšováním množství látky, teplota se měnit nemusí.
A ještě na dovysvětlenou: Stavová rovnice neříká jak se bude chovat plyn, změníme-li jednu stavovou veličinu, například zvýší-li se tlak. Uvážíme-li např. stlačování plynu (tj. zmenšování objemu), pak podle stavové rovnice nevíme, zda se bude zvyšovat tlak, či teplota. Musíme znát rovnici adiabatického děje, který popisuje samotné stlačování plynu, ovšem bude-li umožněna tepelná výměna s okolím, bude tlak stoupat více, naopak nebudeme-li měnit tlak uvnitř soustavy, znamená to, že se stlačuje pouze důsledkem zmenšování teploty. Nemění-li se tlak ani teplota, znamená to že máme v soustavě díru a uniká množství plynu.