Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 09. 05. 2011 18:16 — Editoval Hnykda (09. 05. 2011 18:22)

Hnykda
Místo: Karlovy Vary
Reputace:   

Závislost tlaku na teplotě

Ahoj,

dnes jsme v chemii opakovali rovnováhu soustavy. Myslím, že to patří spíše do fyziky, tak proto sem. Po chvíli výkladu jsem dostal podezření, že zvýšení tlaku (za stálého objemu), musí vést k úměrnému zvýšení teploty. Profesorka mi řekla, že tomu tak určitě nebude, chtěl bych se tedy zeptat, jak to je.
Vycházel jsem z toho, že "teplo" je tvořeno tím, jak se částice v soustavě pohybují, narážejí do sebe a do stěn. Ve chvíli kdy zvětším tlak dejme tomu dvojnásobně, částice do sebe a do stěn budou narážet 2x častěji - bude vznikat 2x vyšší teplo. Pak jsem se to snažil dokázat nějakým známým vztahem. Vzal jsem si obyčejnou stavovou rovnici. A postupoval takto:
$\frac{p_0V_0}{T_0}=\frac{pV}{T}$
$P=2P_0 ; V_0=V ; T_0 ; T=?$
pak úpravou až na:
$\frac{p_0}{2p_0}=\frac{T_0}{T}$
$\frac{1}{2}=\frac{T_0}{T}$
a konečně:
$T=2T_0$

Kde dělám chybu a nebo mám pravdu?

Děkuji

• (téma jako vyřešené označil(a) Hnykda)

#2 09. 05. 2011 19:02 — Editoval o.neill (09. 05. 2011 19:02)

o.neill
Místo: Nymburk
Škola: FJFI ČVUT
Pozice: student
Reputace:   24 

Re: Závislost tlaku na teplotě

No, pravdu máš, že při konstantním objemu a množství jsou teplota a tlak přímo úměrné. Ovšem ne úplně správná je formulace "zvýšení tlaku (za stálého objemu), musí vést k úměrnému zvýšení teploty". Jak totiž chceš jen tak z ničeho nic chtít po plynu aby zvýšil tlak. Platí pouze opačně, že zvýšením teploty dokážeme zvýšit tlak. Pokud budeme zvyšovat tlak zvyšováním množství látky, teplota se měnit nemusí.

#3 09. 05. 2011 19:08

o.neill
Místo: Nymburk
Škola: FJFI ČVUT
Pozice: student
Reputace:   24 

A ještě na dovysvětlenou: Stavová rovnice neříká jak se bude chovat plyn, změníme-li jednu stavovou veličinu, například zvýší-li se tlak. Uvážíme-li např. stlačování plynu (tj. zmenšování objemu), pak podle stavové rovnice nevíme, zda se bude zvyšovat tlak, či teplota. Musíme znát rovnici adiabatického děje, který popisuje samotné stlačování plynu, ovšem bude-li umožněna tepelná výměna s okolím, bude tlak stoupat více, naopak nebudeme-li měnit tlak uvnitř soustavy, znamená to, že se stlačuje pouze důsledkem zmenšování teploty. Nemění-li se tlak ani teplota, znamená to že máme v soustavě díru a uniká množství plynu.

#4 09. 05. 2011 22:47

Hnykda
Místo: Karlovy Vary
Reputace:   

Děkuji

Zápatí