Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Ahoj, promiňte za název tématu, ale nevěděl jsem jak jinak to napsat. Zadání zní:
Sestrojte trojúhelník ABC o stranách a = 5cm, b = 7cm, c = 6cm. Pak sestrojte kružnici k, která se dotýká polopřímek AB, AC a strany BC trojúhleníku ABC.
Prosil bych tedy rozbor, zbytek už udělám sám. Možná také vysvětlení, ale hlavně ten rozbor. Děkuji :)
Jestli myslíš kružnice vepsaná do trojúhleníku ABC, tak to možné není. Vím, že to v zadání není, už jsem se na to ptal učitele, a ten řekl že to má být vedle trojúhelníku.

↑ Ivana:
Nějak tak jsem to myslel, jen jsem netušil, jak najít daný střed. Resp. co protnout polopřímkou AS1. Jak víš, že to je na ose úhlu beta'?
Díky, tohle jsem nikdy neuměl :)
↑ halogan:Na ose úhlu beta je to proto , že polopřímkky AB a AC tvoří trojúhelník , pro nás se jeví jako "otevřený" , protože jsem ho nedorýsovala ale je to na obrázku vidět . A jde zase o kružnici tomuto , "nedorýsovanému " trojúhelníku vepsanou , posunutou pomocí stejnolehlosti kružnic .
↑ Ivana:
Moc díky, já věděl jenom že to leží na polopřímce AX, ale to s betou' jsem netušil.