Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 12. 05. 2011 12:48

ajucha
Reputace:   

konvergene a absolutní konvergence řady

Mám rozhodnout o konvergene a absolutní konvergence řady:  řadu napíši do wolframalpha,nevím,jak bych to tady psala,aby se to dalo pochodpit. řada vypadí takto:  http://www.wolframalpha.com/input/?i=%2 … %29%2Bn%29
1) spočítala jsem si nutnou podmínku konvergence: rozšířila jsem zlomek a vyšlo mi, lim řady je 0 -> splněná nutná podmínka konvergence
2)zkoušela jsem to přes srovnávací kriérium, kde jsem si za   bn dala, že bn=1/(2n).  bn jsem spočítala, že diverguje a když jsem dala limitu an/bn, tak mi vyšla 0, ale takový bod ve srovnávacím kritériu nemám....  a když jem silitu an/bn zkusila dát do wolframalpha, tak vyšlo nekonečno, nevíte kde mám chubu???

• (téma jako vyřešené označil(a) ajucha)

#2 12. 05. 2011 13:40

Pavel
Místo: Ostrava/Rychvald
Škola: OU
Pozice: EkF VŠB-TUO
Reputace:   135 

Re: konvergene a absolutní konvergence řady

Pokud jde o řadu

$
\sum_{n=1}^\infty\frac{\sqrt{n^2+\sqrt{n}}-n}{\sqrt{n^2+\sqrt{n}}+n}\,,
$

pak se jedná o řadu s kladnými členy. Proto postačí vyšetřit pouze její konvergenci nebo divergenci. Srovnávací kritérium pomůže, protože platí:

$
\frac{\sqrt{n^2+\sqrt{n}}-n}{\sqrt{n^2+\sqrt{n}}+n}=\frac{\sqrt{n^2+\sqrt{n}}-n}{\sqrt{n^2+\sqrt{n}}+n}\cdot\frac{\sqrt{n^2+\sqrt{n}}+n}{\sqrt{n^2+\sqrt{n}}+n}=\frac{\sqrt n}{(\sqrt{n^2+\sqrt{n}}+n)^2}\leq\frac{\sqrt n}{(\sqrt{n^2}+n)^2}=\frac{\sqrt{n}}{4n^2}=\frac{1}{4n^{3/2}}\,.
$

Protože je řada

$
\sum_{n=1}^{\infty}\frac 1{4n^{3/2}}
$

konvergentní, je konvergentní i původní řada.

Backslash je v TeXu tak důležitý jako nekonečno při dělení nulou v tělesech charakteristiky 0.

Zápatí