Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Mám rozhodnout o konvergene a absolutní konvergence řady: řadu napíši do wolframalpha,nevím,jak bych to tady psala,aby se to dalo pochodpit. řada vypadí takto: http://www.wolframalpha.com/input/?i=%2 … %29%2Bn%29
1) spočítala jsem si nutnou podmínku konvergence: rozšířila jsem zlomek a vyšlo mi, lim řady je 0 -> splněná nutná podmínka konvergence
2)zkoušela jsem to přes srovnávací kriérium, kde jsem si za bn dala, že bn=1/(2n). bn jsem spočítala, že diverguje a když jsem dala limitu an/bn, tak mi vyšla 0, ale takový bod ve srovnávacím kritériu nemám.... a když jem silitu an/bn zkusila dát do wolframalpha, tak vyšlo nekonečno, nevíte kde mám chubu???
Pokud jde o řadu
pak se jedná o řadu s kladnými členy. Proto postačí vyšetřit pouze její konvergenci nebo divergenci. Srovnávací kritérium pomůže, protože platí:
Protože je řada
konvergentní, je konvergentní i původní řada.
Stránky: 1