Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit

Hodíme dvěma kostkami, bílou a černou. Jaká je pst jevu "na černé kostce padne větší číslo než na bílé"?
Tenhle příklad bych dokázal vypočítat, ale dle mého na krásu matematiky dost otrocky :P
všechny jevy: m=36 dvoj členné variace z 6 prvků
příznivé jevy: m(A)= tady bych si prostě vypsal všechny možné jevy a sečetl je, ale snažím se vymyslet, jestli to nejde udělat elegantněji, ale jak už to tak bývá, nic mě nenapadá :))
Dostal jsem se pouze na úroveň toho, že jsem z černé kostky chtěl odstranit hodnotu 1 a z bílé hodnotu 6, ale hádám, že mi to o moc nezjednoduší celé řešení.
Díky za tip )

↑ FlyingMonkey:
Zkus spočítat, kolik je možností, že na kostkách padnou stejná čísla. No a co pak můžeme říci o všech zbývajících možných výsledcích?

To dává 6 možností (pokud uvažuju všech 6 hodnot na každé kostce) ...
Mno určitě nemůžeme říct, že by to už byl výsledek, protože v těch 30 jsou stále možnosti, kdy padly větší hodnoty na bílé kostce, že? Ale jak se jich zbavit? :)

↑ FlyingMonkey:
Bude z těch zbývajících víc těch, kdy padne na bíle víc, než na černé, nebo těch, kde padne na černé víc, než na bílé? : ))

↑ OiBobik:
Těch možností musí být stejně, jinak by něco muselo být pravděpodobnější a to by nedávalo smysl, ne? :))

↑ FlyingMonkey:
No, přesně tak... Takže máme třicet možností, u kterých víme, že to nedopadne plichtou, a víme, že případů kdy bílá > černá je stejně, jako případů, kdy černá > bílá. ; ))

Ach jo ... úplně mě děsí jak jsem blbej :)) Už předtím jsem si s těmi 15 možnostmi hrál, ale prostě ne a ne mi to docvaknout :D
Díky ;) už mi chybí jenom 999 999 příkladů :D

↑ FlyingMonkey:
To si nic z toho nedělej, to je jenom zkušenost a náhoda, jestli se to secvakne, nebo ne. ; ))