Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit

Odběratel dostává každý týden dodávku 50 kusů nějakého zboží. Dodávku přijme, jestliže mezi namátkou vybranými a zkontrolovanými 10 kusy není ani jeden vadný. Jaká je pravděpodobnost, že dodávka bude přijata, obsahuje-li ve skutečnosti
a) 5 vadných
b) 10 vadných
Celkem jednoduchý příklad, ale pak jsem se zadrhnul znovu kvůli "eleganci" :)) ...
50 nad 10 beru jako všechny možnosti, nejde o uspořádané k-tice, takže to budou jenom kombinace...
Pokud jich bude 5 vadných, měl jsem v plánu to udělat takto...
m=50 nad 10
m(A) - příznivé= m - všechny, nevyhovující (to bych počítal tak, že si dám do té 10 členné k-tice (5 nad 1) 1 vadný a budu vybírat už jenom z 46 nad 9, pak pro 2 vadné atd.)
Ale to mi přijde nějaké zdlouhavé a zbytečně pracné, vím, že se dá vymyslet něco lepšího :) ... Ale na nic lepšího nemůžu přijít ...

↑ FlyingMonkey:
Spočítej zkrátka pravděpodobnost, že ani jeden z vybraných není vadný (představ si to třeba tak, že vybírá vzorky po jednom a pokračuje ve vybírání do desíti, pokud právě vybraný prvek nebude vadný - otřesná formulace, ale dá to celkem hezkou představu, jak to řešit)
Anebo ještě jednodušeji:
Zkrátka spočítej, kolik kombinací 10 prvků může vybrat, aniž by narazil na vadný, a poděl to počtem všech kombinací, které může vybrat.

Nakonec jsem to udelal uplne jinak, proste jsem ty vadne odecetl od celkoveho poctu :) Rekl jsem si, ze pokud ani jeden nema byt vadny, tak tam jsou k nicemu :)
pak uz klasicky mA/m a vyslo mi to :))
Edit: Jj, diky za reakci a pomoc ... Do zitra to vsechno pravdepodobne nestiham ... To je napytel :D

↑ FlyingMonkey:
Jako nejjednodušší bude asi to počítat jako
, respektive u b)
... zkrátka správné výběry jsou neuspořádané 10-tice z nevadných prvků, všechny výběry jsou neuspořádané 10-tice z 50 prvků (píšu to proto, že to přece jen může ušetřit čas v krizi)
Jinak hodně štěstí u maturity, předpokládám. ; ))

↑ OiBobik:
jj presne tak jsem to spocital nakonec :) diky moc!
jinak ja jsem ve tretim rocniku ted :) takze mam jeste plnooo casu :))

↑ FlyingMonkey:
Aha, já si říkám, že tu tolik lidí schýzuje s maturitou, tak jsem automaticky předpokládal, že když schýzuješ, tak taky s maturitou. : D No tak to máš dobré. ; ))

↑ OiBobik:
Mno ja se soustredim na kombinatoriku kvuli pokeru hlavne :)) I na takovyho noumu, jako jsem ja, to ma skvely efekt :))