Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Ahoj, potrebovala bych poradit, jak resit tuto soustavy, ktera vznikla pouzitim vety o L. multiplikatorech, uz asi 2 hodiny na to koukam a nemuzu se niceho dopocitat.
Mam 5 rovnic o 5 neznamych
1 +2ax +3bx^2 = 0
2ay + 3by^2 = 0
2az + 3bz^2 = 0
x^2 + y^2 + z^2 = 1
x^3 +y^3 + z^3 = 0
kde (x,y,z) je bod podezrely z extremu a a,b jsou Langrang. multiplikatory.
Tato soustava by mela mit nejake reseni, prvni moznost, kdy radky matice prvnich parcialnich derivaci jsou linearne zavisle, tak z toho mi nevzniklo zadne reseni.
Budu rada, za kazdou radu, nemusite to dopocitavat, staci poradit jak jenom zacit resit.
Diky moc
Zdravím,
když jsem to zadala do stroje, tak výsledek nevypadá zrovna nejlépe.
Jinak z toho, co máš:
1 +2ax +3bx^2 = 0 - tato rovnice je kvadratická vzhledem k x (tedy dálo by se vyjádřit 2 zápisy pro x)
2ay + 3by^2 = 0 - lze vytknou y a jeden kořen je y=0, druhý kořen "ze závorky"
2az + 3bz^2 = 0 - stejné, jako pro předchozí rovnici.
Možná by pomohlo, kdybys uvedla původní zadání.
↑ jelena:
Zadani prikladu zni
Najdete globalni extremy funkce f(x,y,z) = x na mnozine M={(x,y,z): x^2 + y^2 + z^2 <= 1 & x^3 +y^3 + z^3=0} M je omezena a uzavrena, f spojita na M, takze existuje minimum i maximum na M
Tuhle mnozinu jsem si rozdelila na dve M1 - plati pro obe podminky rovnost, a M2 plati ostra nerovnost pro prvni, rovnost pro druhou.
Potom na M1 a M2 pouziju vetu o L. multiplikatorech, pro M1 mam, ze G=x^2 + y^2 + z^2 <1, a vazebni podminka g= x^3 +y^3 + z^3=0.
Pro M2 mam G=R3 a dve vazebni podminky g1: x^2 + y^2 + z^2 - 1 = 0 a g2: x^3 +y^3 + z^3=0. Pro M1 i M2 jsem pouzila vetu o L. mult., nejdrive jsem sestavila matici prvnich parcialnich derivaci g, vysetrila pro jake vektory ma matice linearne zavisle radky, pote jsem hledala pro kazdou mnozinu stacionarni body Lagrangova polynomu: f+ lambda1*g1 + lambda2*g2 + ......
Z toho vzniknou ty soustavy.
Tato soustava mi vysla pro druhou mnozinu.
↑ ravien:
Děkuji, sestavení se mi zdá v pořádku.
Pro kořeny
(nebo pro
) by neměl být problém najít zbývající hodnoty x, z (nebo x, y). Buď dosazováním do posledních 2 rovnic, nebo si představíš, že jsou to body na sféře o poloměru r=1 a počítané souřadnice tvoří rovnoramenný pravoúhlý trojúhelník.
Mělo by to vycházet ve shodě s odpovídajícími řádky z Wolfram.
Pro kořeny
(a podobně pro
) mně nic jiného nenapadá, než dosazování.
Snad se přidá i někdo z kolegů, zda by nešlo řešit pohodlněj. Děkuji.
Stránky: 1