Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit

Pokud je bod průsečík, získáš ho sečtením rovnic, ale to asi vědět nechceš. Zkus to popsat líp.

A nemáš zadaný ani střed ani bod dotyku?

Přesně tak. Napadlo mne to řešit i přes rovnici kružnice, ale stále chybí dvě neznámé. Bohužel si myslím, že ti kolmice nepomůže. tečný bod nemusí být na kolmici, to je jen speciální případ.
↑ harryharry:
Mně napadlo vyjádřit jednu přímku parametricky, a pomocí ní sepsat obecnou rovnici bodu na té kružnici. Dále chceme, aby tato kružnice měla s druhou přímkou jen jeden společný bod, takže soustava oněch dvou rovnic musí mít jediné řešení - to znamená příslušný diskriminant musí být roven nule. Tím dostaneme rovnici pouze pro ten parametr, který dopočítáme. Nepočítal jsem to, ale snad by to tak mělo být.

Pravda, to mne nenapadlo. Zní to logicky, asi to bude správně.
↑ harryharry:
Možné riešenie je aj toto:
Ak sa kružnica dotýka danej priamky, vzdialenosť jej stredu od tej priamky je 5 (cm). je na to "vzorec".
Okrem toho stred kružnice leží na druhej z priamok a jeho súradnice musia spĺňať rovnicu druhej priamky. Z tej rovnice sa vyjadrí napríklad
a dosadí sa do vzorca pre vzdialenosť bodu od priamky. Vznikne rovnica s jednou neznámou
.
Vyšli mi dve riešenia pre stred.
Mimochodom k zadaniu - priamka nemá ani začiatočný ani koncový bod a myslím, že ani dĺžku.
↑ Cheop:
Ahoj - :-) Nedoratúvala som x, len y a nie som teraz doma, takže neviem...
↑ SoniCorr:
1. vzťah platí preto, lebo stred kružnice leží na priamke q.
2. vzťah platí preto, lebo vzdialenosť stredu kružnice od priamky p je 5.
Cheop dosadil do "vzorca" pre vzdialenosť bodu od priamky.