Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1 2
↑ halogan:
tak tam jde o to spočítat střední hodnotu E(X) což u spojitých jde přes integrál který je od 0 do nekonečna té funkce co jsem napsala a tu neumím integrovat s x.
takže integrál je: od 0 do nekonečna a pro: x* 1/2 * e na (-1/2) dx a ten potřebuji spočítat
↑ lenovotna:
Já chápu, co chcete počítat. Ale ono jde o to, že funkce g(x) je špatně definovaná, takže nemůžeme pokračovat. Ten integrál vám tím pádem vyjde nekonečno, což rozhodně nechcete.
↑ halogan:
ale přece ten ontegrál co jsem napsala jde spočítat, jen jsou tam zase ty limity (nekonečno) a to nevím jak...
↑ lenovotna:
Zastavte na chvíli. Problém je o krok dříve, už v zadání.
My máme nějakou funkci , která "rozděluje" pravděpodobnost jednotlivým jevům (x). A musí platit, že "rozdělí" nejvíce jedničku v pravděpodobnostech, jinak by P(S) > 1 (kde S je obor všech možných vylučujících se jevů), což je hloupost.
A právě vaše g(x) toho rozdělí fakt o dost víc než jedničku, protože to je konstantní funkce od 0 do nekonečna... takže toho rozdělí nekonečno.
---
Chápete ten problém a jste ochotna přijmout mé řešení?
↑ halogan:
ano ale tak jak jsem napsala je opravdu zadání, takže ten integrál nelze spočítat?
↑ lenovotna:
Ten integrál lze spočítat. Ale integrujeme tam hloupost a ještě větší hloupost nám vyjde.
↑ halogan:
mám spočítat střední hodnotu E(X), g(x) = 1/2 * e na (-1/2) pro x větší nebo rovno 0
↑ lenovotna:
Já vím, já to četl :-)
Podle mě tam opravdu je překlep a mělo tam být -x/2, pak by do sebe vše zapadalo.
Pokud si za tím ale stojíte, tak se nepohneme z místa. Možná se šeredně mýlím a tahám vás nevědomky za nos. Jsem si ale docela dost jistý, že je chyba v zadání.
Uvidíme, jestli se tu objeví některý z kolegů.
↑ halogan:
tak ta střední hodnota tzn. integrál má vyjít 2
↑ lenovotna:
Souhlasím :-)
Ten odkaz vede na řešení E(X) pro mé opravené zadání. Snad mi tedy už věříte :-)
Váš úkol (který je sice číselně vyřešen strojem výše, ale musíte to umět i ručně) je spočítat integrál
Asi bych využil metodu per partes, kde bych derivoval .
↑ lenovotna:
ale má tam přece být e na (-1/2) ne na x/2 ??? a pokud je to e na (-1/2) tak je výsledek integrálu x^2 / (4* odmocnina z e) a ted ještě odsadit meze od 0 po nekonečno, a to už neumím
↑ lenovotna:
Slečno, pročtěte si, prosím, naši diskusi pozorně. Já vám říkám, že vaše zadání nedává smysl, ale to mé poopravené smysl dává a vychází to podle vašich výsledků. Takže si troufám tvrdit, že se nemýlím.
Pokud to nejste ochotna akceptovat, tak se omlouvám, ale nepomohu vám.
↑ halogan:
dobře když to tedy necháme dle vás tak ten integrál výjde: -e^(-x/2) * (x+2) je to tak?? a jak ted dosadím ty meze?
Supr. To je ale neurčitý integrál. Určitý se počítá jako
, kde F je ta primitivní funkce.
Ty limity tam jsou kvůli tomu, že a nemusí být reálné. Jelikož naše je reálné, můžeme tam rovnou dosadit, u horní meze (+ nekonečno), budeme počítat limitu.
↑ halogan:
tzn. že za a dosadím nulu jako dolní mez a za horní mez nekonečno a jak s tím nekonečnem mám počítat?
↑ lenovotna:
Máte tam limitu. Víc na podnosu vám to už dát nemůžu :-)
↑ lenovotna:
Vy víte, kolik je F(x), to jste spočítala.
Teď vás zajímá hodnota
A ta by měla vyjít 2.
↑ halogan:
tak ta limita s nekonečnem je 0 a pro dolní mez 2 ?
Stránky: 1 2