Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit

↑ Marek9411:
rozděl si hodiny též na čtvrtiny (3-9) a (6-12)... vzniknout ti tam trojúhelníky, přičemž (9,3,10) je podobný trojúhelníku který má stejný úhel u vrcholu 3, ale je "zkrácen" úsečkou (2,5)
doufám, že to chápeš :-)
↑ Marek9411:
Nerikej mi, ze za dve minuty jsi to cely procetl...
↑ Marek9411:
Tak to je blby, protoze timto u me klesl zajem ti radit, tak snad ti poradi nekdo jiny. Chapu lidi, kterym matematika nejde, ale tohle je doslova "srani" mi na hlavu.

↑ Marek9411:
však to je důkaz... protože podle thaletovy věty trojúhelník (3,10,9) je pravoúhlý s pravým úhlem u vrcholu 10
a i když matematiku nechápeš vůbec, vždy se oceňuje snaha k pochopení a třeba když se ti to povede pochopit, ulehčí ti to spoustu dalších příkladů v písemkách, které nejsou úplně stejné, ale jsou na stejném principu :-)

↑ Marek9411:
zkus si pořádně přečíst všechny moje příspěvky a zároveň si to kreslit
↑ Aquabellla:
Mám nakreslené hodiny, mám ich rozdelené na 4 trojuholníky, ale ako dokážem, že kde je a prečo pravý vrchol, ty si písala, že je pri 10, ale to mne vôbec nepomôže

↑ Marek9411:
udělal sis ty trojúhelník (3, 9, 10) a ten samý trojúhelník seříznutý úsečkou (2, 5) s vrcholem 3?
↑ Aquabellla:
Teraz píšeš iný trojuholník, ako predtým, ktorý to teda má byť? Pomenila si poradie čísel

↑ Marek9411:
tak jináč, pro přehlednost... 3 = A, 9 = B, 10 = C, průnik úsečky (2, 5) s úsečkou AB = D, a průnik úsečky (2, 5) s úsečkou AC = E
trojúhelník ABC je podobný s trojúhelníkem ADE
A jelikož úhel BCA je pravý podle Thaletovy věty, poté musí být i úhel DEA pravý, což jsi chtěl dokázat.