Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Dobrý večer
Zadanie nám hovorí: Do kužeľa je vpísaná guľa pričom pomer povrchu gule k obsahu podstavy kužeľa je 4:3. Rovina reže kužeľ v rovnoramennom trojuholníku. Určte veľkosť uhla proti základni.
Po mojom výpočte mi vyšiel výsledok 72 stupňov aj nejaké drobné:)
Vo výsledkoch sa však uvádza výsledok 60 stupňov tak teraz neviem. Ak by bol niekto taký dobrý a pozrel sa na ten príklad koľko mu to bude vychádzať. Bol by som mu veľmi vďačný.
↑ Jimmy03:
Bohužiaľ, nemám možnosť nahrať obrázok, ale keď rátaš pomer povrchu gule k obsahu podstavy kužeľa, vyjde Ti 
R polomer gule, r polomer podstavy kužeľa.
Po nakreslení rezu kužeľa s vpísanou guľou je vidno, že
, x polovica uhla pri základni.
Hodnota tohto uhla je 30°, celý uhol pri základni je potom 60° - ak som sa nepomýlila... :-)
↑ Dana1:
No ten polomer gule mi vyšiel úplne rovnako. Potom z ktorého trojuholníka si vychádzala? Ja som viedol krajným bodom kružnice, ktorá je prienikom kuzela a gule priamku rovnobežne s osou kužeľa. Dostal som tak pravouhlý trojuholník, ktorého jedným uhlom je polovica hladaného uhla a jeho odvesny maju velkosti (r - R) , R. Použitím funkcie inverznej ku tangensu mi vysiel uhol velkosti 36 stupnov 12 minut. Kde teda robím chybu ?
↑ Jimmy03:
Stred kružnice stred základne = R (kolmica zo stredu kružnice k základni), stred základne vrchol uhla =r, vrchol uhla stred kružnice je prepona.
↑ Dana1:
a ste si istá, že ten uhol je zhodný s polovicou uhla oproti základni ? Pretože označme S stred kružnice prienik podstavy so stranou kužeľa ako X, vrchol kužeľa nech je V. Ja by som povedal že tie uhly sa líšia o veľkosť uhla SXV. Kde mám chybu teda v úvahe ?
↑ Jimmy03:
Kdyz se na to budes divat rezem stredem kuzelu, tak budes mit trojuhelnik s kruznici vepsanou a kruznice vepsana lezi na osach ohlu, proto uhel, ktery mysli dana je polovinou hledaneho uhlu
↑ Phate:
tomu nerozumiem. Ako kružnica vpísaná môže ležať na osiach uhlov? Asi myslíte jej stred. Ale ja ked si narysujem trojuholnik ABC so základnou AB a s vpísanou kružnicou so stredom v bode S a označím si stred AB ako X tak neplatí, že uhol XSB je zhodný s uhlom BCX.
↑ Jimmy03:
Ne, ale plati, ze uhel XBS je shodny s SBC
↑ Jimmy03:
Stred vpísanej kružnice leží v priesečníku osí uhlov, preto to musí byť polovica hľadaného uhla.
↑ Jimmy03:
Uhol ACB nemusíš počítat, protože "Rovina reže kužeľ v rovnoramennom trojuholníku."
Takže je stejný jako ten co jsme počítali my.
Takže nakonec vidíš, že se z rovnoramenného trojúhelníka stal rovnostranný.