Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Já teď totiž tak úplně nerozumím otázce. Z jakého materiálu a jaké vlákno? Aby z nějaké nádoby samospádem odtékala voda, musí být konec té trubičky musí být pod hladinou vody a ta trubička musí být plná vody.
Tak takhle. Na ten první obrázek zapoměn. Na novém obrázku jsou 2 brčka - představ si, že v puse máš vodu a foukáním ji vháníš do brčka až do místa, kde je ta modrá značka ( za tim místem, kde se brčko ohýbá) Potom to brčko třeba z druhé strany ucpeš palcem. Vemeš 4 cm provázek (červený v obrázku), přehneš ho na půl a tim středem ho strčíš do brčka až za to místo, kde je ta voda.
A teď bude v obouch případech ta voda násávána a následně bude odkapávat, nebo ani v jednom případě? Je třeba nějaký lepší materál, který by to celé urychlil, nebo byl spolehlivý?
Omlouvám se za to polopatický vysvětlování, ale alespoň budem myslet na tu samou věc:)
No, trošku mi tu schází ten obrázek, ale už možná trošku rozumím. Provázek si můžeme nahradit úzkou kapilárou. Ponoříme-li kapiláru do vody, pak díky povrchové síle kapalina vyvzlíná do určité výšky. Je to způsobeno přitažlivými silami mezi vodou a sklem. Pokud povede z nějaké nádoby zahnutá kapilára a bude končit nad hladinou vody, pak i kdyby ta voda vyvzlínala až nakonec, tak z té kapiláry nebude kapat, protože se jedná o přitažlivé síly mezi sklem a vodou. Dokonce i kdyby konec té kapiláry byl mírně pod hladinou té vody, tak z té kapiláry nic nebude kapat, protože bude stále převažovat ta povrchová síla.
EDIT: Paralela: Je to jako kdybys měl nádobu plnou železných pilin a dal nad ní magnet a čekal, že piliny naskáčou na ten magnet a z něj budou skákat dolů
Jo ten obrázek je tady - http://www.sdilej.eu/pics/fea8e9a8247e7 … d4272f.jpg . Ano o kapilárním jevu jse četl, to vím, že z toho ty kapky nedostanem. Ale když bude třeba to brčko jako na tom obrázku a v tom vložený ten provázek, jak jsme popsal, tak by měl fungovat třeba jako žíňka ne? Provázek se nacucne a jak visí druhým koncem dolů, tak by to mělo pomaličku kapat pomocí tíhové sily. Nebo snad ne?
Je to jen domácí úkol, takže by mě to zajímalo :)
No vzlínání po provázku je vlastně totéž, co vzlínání po skle, takže jak už jsem psal závisí na tom, v jaké výšce bude konec toho provázku. Aby voda zkapávala dolů musí být níž, než je vodní hladina o takovou vzdálenost, aby se gravitací překonala povrchová síla