Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 17. 05. 2011 16:19 — Editoval Victus (17. 05. 2011 18:12)

Victus
Zelenáč
Reputace:   

Vedení kapaliny po vlákně

Cau, chtěl jsme se zeptat, jeslti mi třeba takhle nejaká trubička bude odvádět pomocí nějakého vlákna z určitého materiálu vodu? Nebo když bude třeba ta trubička do pravého úhlu?

• (téma jako vyřešené označil(a) jelena)

#2 17. 05. 2011 16:49

o.neill
Místo: Nymburk
Škola: FJFI ČVUT
Pozice: student
Reputace:   24 

Re: Vedení kapaliny po vlákně

No tak když to bude do kopce, tak asi těžko

#3 17. 05. 2011 17:12

Victus
Zelenáč
Reputace:   

No, ale tak to vlákno to nasaje a z té trubičky a mělo by to odkapat druhym koncem dolů ne? Nebo ta trubička musí být alespoň do pravého úhlu? A je nějaká lepší material, který by to urychlil?

#4 17. 05. 2011 17:17

o.neill

Já teď totiž tak úplně nerozumím otázce. Z jakého materiálu a jaké vlákno? Aby z nějaké nádoby samospádem odtékala voda, musí být konec té trubičky musí být pod hladinou vody a ta trubička musí být plná vody.

#5 17. 05. 2011 18:33

Victus
Zelenáč
Reputace:   

Tak takhle. Na ten první obrázek zapoměn. Na novém obrázku jsou 2 brčka - představ si, že v puse máš vodu a foukáním ji vháníš do brčka až do místa, kde je ta modrá značka ( za tim místem, kde se brčko ohýbá) Potom to brčko třeba z druhé strany ucpeš palcem. Vemeš 4 cm provázek (červený v obrázku), přehneš ho na půl a tim středem ho strčíš do brčka až za to místo, kde je ta voda.
A teď bude v obouch případech ta voda násávána a následně bude odkapávat, nebo ani v jednom případě? Je třeba nějaký lepší materál, který by to celé urychlil, nebo byl spolehlivý?

Omlouvám se za to polopatický vysvětlování, ale alespoň budem myslet na tu samou věc:)

#6 17. 05. 2011 18:45 — Editoval o.neill (17. 05. 2011 18:48)

o.neill

No, trošku mi tu schází ten obrázek, ale už možná trošku rozumím. Provázek si můžeme nahradit úzkou kapilárou. Ponoříme-li kapiláru do vody, pak díky povrchové síle kapalina vyvzlíná do určité výšky. Je to způsobeno přitažlivými silami mezi vodou a sklem. Pokud povede z nějaké nádoby zahnutá kapilára a bude končit nad hladinou vody, pak i kdyby ta voda vyvzlínala až nakonec, tak z té kapiláry nebude kapat, protože se jedná o přitažlivé síly mezi sklem a vodou. Dokonce i kdyby konec té kapiláry byl mírně pod hladinou té vody, tak z té kapiláry nic nebude kapat, protože bude stále převažovat ta povrchová síla.

EDIT: Paralela: Je to jako kdybys měl nádobu plnou železných pilin a dal nad ní magnet a čekal, že piliny naskáčou na ten magnet a z něj budou skákat dolů

#7 17. 05. 2011 19:23 — Editoval Victus (17. 05. 2011 19:42)

Victus
Zelenáč
Reputace:   

Jo ten obrázek je tady - http://www.sdilej.eu/pics/fea8e9a8247e7 … d4272f.jpg . Ano o kapilárním jevu jse četl, to vím, že z toho ty kapky nedostanem. Ale když bude třeba to brčko jako na tom obrázku a v tom vložený ten provázek, jak jsme popsal, tak by měl fungovat třeba jako žíňka ne? Provázek se nacucne a jak visí druhým koncem dolů, tak by to mělo pomaličku kapat pomocí tíhové sily. Nebo snad ne?
Je to jen domácí úkol, takže by mě to zajímalo :)

#8 17. 05. 2011 19:44

o.neill

No vzlínání po provázku je vlastně totéž, co vzlínání po skle, takže jak už jsem psal závisí na tom, v jaké výšce bude konec toho provázku. Aby voda zkapávala dolů musí být níž, než je vodní hladina o takovou vzdálenost, aby se gravitací překonala povrchová síla

#9 17. 05. 2011 20:13

Victus
Zelenáč
Reputace:   

Tak tohle jsem chtěl slyšet, děkuju moc za radu :)

Zápatí