Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit

Prosím Vás mám takový dotaz. Jak zjistím, jestli jsou si matice A a B podobné? když:
(2 1 0 0) (2 0 0 0)
A= (0 2 0 0) B= (0 2 1 0)
(0 0 2 1) (0 0 2 1)
(0 0 0 2) (0 0 0 2)
Už dříve jsem někde četla, že na první pohled poznáme, že matice si mohou být podobné, když se rovnají jejich determinanty, ale potřebovala bych nějaký důkaz nebo výpočet, jestli jsou si skutečně podobné.
Děkuji moc
Zdravím :), důkaz je vidět hned, obě matice jsou upraveny na diagonální tvar a jejich determinant je součin diagonálních prvků.
Determinant obou matic je 16. ..
Zdravím, rovnost determinantů je pouze nutnou podmínkou pro podobnost matic, zdaleka se nejedná o postačující.
Uvedené matice si nejsou podobné například proto, protože obě už jsou převedeny do Jordanova kanonického tvaru, ve kterém obsahují různé buňky. Elementárněji se to dá nahlédnout tak, že obě matice mají jediné vlastní číslo 2, a zatímco je
, tak
, kde
značím jednotkovou matici a 0 nulovou matici.

děkuji moc, že jste se ozvali.. vím, že stejný determinant je nutná, nikoli postačující podmínka, ale právě jsem chtěla nějaký důkaz nebo výpočet, jak opravdu zjistit, že si podobné nejsou..a jak jste přišel na to, že (A-2E)^2 = 0 ? takže tyto dvě matice si teda určitě podobné nejsou, chápu to dobře? Protože spolužáci říkají, že jednoznačně jsou, ale nezdálo se mi to..
Podobné nejsou. Zkusme to třeba sporem: kdyby podobné byly, znamenalo by to, že existuje nějaká regulární matice
taková, že
. Upravujme ekvivalentně tuto rovnost:
Tedy
jsou podobné právě tehdy, když jsou podobné
. No a pokud ještě obě strany umocníme na druhou, dostaneme
,
takže druhé mocniny těchto matic si musí být taky podobné. To ovšem není možné, protože jak jsem již uváděl výše,
je nulová matice, která je podobná pouze sama sobě.

Je možné, že mi (A-2E)^2 vyšla takto?
(0 1 0 0)
(0 0 0 0)
(0 0 0 1)
(0 0 0 0)
a (B-2E)^2 takto?
(0 0 0 0)
(0 0 1 0)
(0 0 0 1)
(0 0 0 0)

A jo, jsem slepá, děkuji moc, už to tedy chápu, takže podobné si určitě nejsou.. a když jsou dvě matice a mají determinant = 0, tak mohou být podobné? V přednáškách jsme měli, že podobné si mohou být pouze regulární matice...
No, nevím, jak máte definovanou podobnost matic, v mé definici (pomocí existence matice M, jak jsem uváděl výše) mohou být podobné i singulární matice. Na wiki je to stejně.