Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 18. 05. 2011 11:12

Hudler
Škola: FIT CVUT
Reputace:   

Kombinatorika

Kombinatorika není moje silná stránka :(.

V kupé železničního vagónu jsou proti sobě dvě lavice po pěti místech. Z deseti cestujících si čtyři přejí sedět ve směru jízdy, tři proti směru a zbývajícím třem je to lhostejné. Určete, kolika způsoby se mohou rozsadit.

Výsledek

Lavici ve směru jízdy jsem počítal jako 3*P'(4,1) = 45. // 3x kvůli těm, kterým to je jedno x permutace (ve směru,lhostejný)

Lavici proti směru jsem počítal jako 6*P'(3,2) =60// 6x proto, že tam mohou sedět lhostejní A,B,C a v prohozeném pořadí

Jiný pokus:

Lavice ve směru: 5*3*P(4) =360 // lhostejný je vybrán ze tří a má 5 možností kam si sednout * permutace dalších

Lavice proti směru: P(5)*3 = 360 // až teď mi došlo že to není 6x, protože prohození dvou lhostejných je už započítáno...

Takže 2. pokus by měl být v pořádku? Kde dělám chyby v prvním?

Děkuji

• (téma jako vyřešené označil(a) Hudler)

#2 18. 05. 2011 11:26 — Editoval Phate (18. 05. 2011 11:33)

Phate
Reputace:   99 

Re: Kombinatorika

Me to vyslo stejne jako tebou udavany vysledek. V kombinatorice nejsem zrovna machr, tak ti sem vypisu muj postup, treba si najdes nekde krpu sam:
Lavice ve smeru:
4! - rozesadim ty ctyri, co chcou jet po smeru
*3 - vyberu jednoho z tech tri lhostejnych
*5 - 5 moznosti, kam si sedne lhostejny
Lavice proti smeru:
Mam dane obyvatele teto lavice, takze 5!

A mezi sebou vynasobim

EDIT: tak jeste lehci reseni:
3 zpusoby vyberu toho, komu je to jedno a potom mam dane obe lavice, takze vysledek je: 5!*5!*3

Edit2(:X): Uz jsem ti asi nasel chybu, proc v lavici proti smeru nasobis jeste 3?

Vykonávat věc, které se bojíme, je první krok k úspěchu.

#3 18. 05. 2011 11:40

Hudler
Škola: FIT CVUT
Reputace:   

Re: Kombinatorika

Neuvědomil jsem si, že tam už znám osazenstvo. Pak mi to tedy vychází 360*120 a to už je správně. Nevím proč jsem měl představu že výsledek musí být 360^2 :).

Díky.

Zápatí