Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Napadla me takova silena metoda, ale nevim, jestli tam nebude nekde chyba. Prepsal bych
. A ted nejdrive zintegruje
a pote bych resil per partes
kde obe casti by byly
a jednu bys integroval, protoze to bys mel spocitane z toho prvniho a druhou derivoval. Ten clen bez integralu bude jasny a ten s integralem ti vyjde
, kde bych zasubstituoval 2x a resil jako ten prvni integral. Nevim, jestli je to dobre, v integralech se jeste tolik nevyznam.
Zdravím vás,
myslím, že jiná možnost je použit na úvod vzorec pro dvojnásobný úhel 2sin(a)*cos(a).. a potom, že sin^2(b)=(1-cos(2b))/2
Označila jsem a, b - argumenty (po úpravě), abych to nemusela vypisovat, omlouvám se.
Ale ještě nevím, která z cest vede na větší počet operací, děkuji za kritiku.
↑ Phate: děkuji, já bych řekla, že u toho postupu jsi a to tak:
Tedy nakonec půjde o substituci.
Může být? Děkuji.
EDIT: vzorec byl opraven ve shodě s následujícím doporučením kolegy Rumburaka, děkuji.
vážený kolega Rumburak napsal(a):
Bylo jistě míněno...
no ani ne :-) jsem to totiž sama odvodila na papírku čekajíc na pokyny hodných kolegyněk, že mám něco dělat. Zřejmě se mi to nepovedlo tak úplně, opravím, děkuji.
OT: mám dobře přechodník v předchozí větě? Děkuji a zdravím.
↑ jelena:
S přechodníkem příliš neporadím. Pouze tuším, že z hypoteticky možných tvarů "čekaje, čekajíc, čekajíce" je ten poslední pro množné číslo.
U prvních dvou pro jednotné číslo si nejsem jist, zda kriteriem správné volby je osoba nebo rod. V češtině přechodníky celkem vzato vymírají ...,
i když nepochybuji o tom, že ve škole (minimálně na gymnasiu) jsme to probírali.

↑ jelena:
Zdravím, podle internetové jazykové příručky soudím, že ho máš dobře :-). 3. os. č. mn. přít. času: čekají. Koncovka je í, volím tedy z druhé skupiny b) na odkazu. Tebe se týká ženský rod, takže ke kmeni čekaj přidávám koncovku -íc.
Omlouvám se za OT, ale téma je už stejně vyřešené…
↑ Rumburak:, ↑ Pavel Brožek:
Děkuji vám,
právě přechodník vyjadřuje přesně, jak to bylo. Ale mám obavy z jeho psaného použití, ve slovním projevu to tak nevadí, koncovka se ztratí.
Zakladatelem tématu je vážený Moderátor, věřím, že si s OT poradí, také se omlouvám.
Narazili jste někdy na toto (odkaz na samotné fórum mi poslala Claudia, ale našla jsem u nich náhodou) (i včetně Linked, Related), zajímavé, ještě nevím, jak s tím naložit :-)
Mějte se hezky, v tomto tématu skutečně konec všech OT.