Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit

DObrý den,
máme asi 10 příkladů na rovnice a já tomu nějak nerozumím =( poprosila bych jestli by jste mi to neukázali na 2 příkladech. předem děkuji.
x+2= x/3 ( x třetin )
1/2 . (x-5) = 1/5 . (x-2)
zbytek je na podobný. děkuji

↑ eliskaneznama:
Příklad číslo jedna:
1) zbavit se zlomků - vynásobit jmenovatelem => 3x + 6 = x
2) neznámou nechat pouze na jedné straně, zbytek na druhé => 2x = -6
3) vydělit číslem u neznámé => x = -3
Myslíš, že zkusíš ten druhý příklad sama? Můžeš klidně tady krok po kroku a my tě kdyžtak opravíme :-)

no furt mi to neleze do hlavy ani to 1 =/

↑ eliskaneznama:
co konkrétně z toho postupu?

2x= -6 , proč mínus 6? :(

↑ eliskaneznama:
protože šestku jsi měla původně na levé straně (3x + 6 = x), ale na levé straně chci, aby zůstalo jen x a na pravé straně čísla bez x, tak jsem ho převedla na pravou stranu, proto (2x = -6)

↑ Aquabellla:
2) neznámou nechat pouze na jedné straně, zbytek na druhé => 2x = -6
tohle jsem nějak nepochopila

↑ eliskaneznama:
odečíst od obou stran x
odečíst od obou stran šestku

těmito úpravami se vždy snažíme docílit, aby na jedné straně byly výrazy s x a na straně druhé samotná čísla.

jojo, chápu už ( moc děkuji ) a zkioušku udělám jak? :)

↑ eliskaneznama:
dosadíš vypočítané x do původní rovnice:
Výsledek: x = -3
Zadání: x + 2 = x/3
Zkouška: -3 + 2 = -3/3
-1 = -1
↑ eliskaneznama:
Pri skúške sa dosádza výsledok do ľavej strany rovnice, vyčísli sa jej hodnota a potom sa x dosadí aj do pravej strany rovnice a vyčísli sa hodnota pravej strany.
Ak sa vyčíslené hodnoty pre pravú a ľavú stranu rovnajú, úloha bola (s veľkou pravdepodobnosťou :-) ) vyrátaná správne.
Myslím, že ak sa súčasne rátajú obidve strany, predpokladá sa dopredu platosť rovnosti, čo nie je korektný postup ...
Minimálne by mal byť nad znakom = otáznik...