Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit

Zdravím, potřebovala bych pomoc s maturitním příkládkem:
Dokaž, že přímka p je tečnou elipsy E právě tehdy, když přímka p je osou právě jedné dvojice úhlů tvořených různoběžkami EX, FX (průvodiče), kde body E, F jsou ohniska a X je dotykový bod přímky p s elipsou E.
Jelikož je to ekvivalence, musí se to řešit z obou stran: je-li to tečna, pak je to osa; je-li to osa, pak je to tečna
Osa => Tečna - umím dokázat
EX + FX = EX + F'X = EF' = 2a ... platí pro jediný bod elipsy a to bod dotykový (F' je bod souměrný k bodu F podle osy - leží na průvodiči EX)
zvolím libovolný bod osy Y kromě bodu dotyku: EY + FY = EY + F'Y > EF' = 2a (trojúhelníková nerovnost) - tudíž bod Y je vnějším bodem elipsy
Tečna => Osa - nejde mi dokázat, poradil by mi, prosím, někdo? Je mi jasné, že to musí jít nějak podobně...

Tak už jsem se dozvěděla, jak se to řeší. Pro jistotu to sem napíšu, kdyby to někoho zajímalo, případně pro další studenty hledající odpověď na tento příklad :-)
Důkaz se provádí sporem, takže předpokládám, že tečna a osa jsou různé přímky.
X je bod dotyku tečny
F' je obraz bodu F v osové souměrnosti podle tečny => Ft = F't (F' nenáleží průvodiči)
Y je bod, který vznikne průnikem přímky EF' a tečny
EY + FY = EY + F'Y < EX + XF' = EX + XF = 2a
=> pro Y platí, že je vnitřním bodem elipsy, což je spor, protože jsme předpokládali, že leží na tečně => platí původní tvrzení (bod F' musí ležet na průvodiči => tečna = osa)