Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Ahoj nevím si rady z inverzním zobrazením.
Zadání:
Rozhodněte zda pro zobrazení
řešila jem to takhle:

a z toho my vyplývá, že je zobrazení injektivní

a z toho usuzuji, že zobrazení je surjektivní a zároveň by mělo být i bijektivní a tudíš existuje inverzní zobrazení a zde nastává můj problém jak toto inverzní zobrazení určím.
Děkuji za pomoc
Nevím, zda existuje nějaká obecná metoda, jak toto řešit, ale v tomhle případě je to zřejmě "vidět", že inverzní zobrazení má předpis: (x,y) -> (y-1,x+1). Tedy je rovno přímo g.
Takových inverzních zobrazení, kdy g=g^{-1} může být víc. Např. (x,y)->(-x,-y), apod.

a nemělo by to inverzní zobrazení vypadat náhodou tak?:
g^(-1)(y,x) = (x-1, y+1) ???
↑ mischell90:
Přesně tak - to je totéž, které jsem napsal já, jen jsi si jinak označila proměnné. Ale zpravidle je zvykem používat složky (x,y) a nikoli (y,x), i když to ničemu nevadí.

aha, já jen, že to tvoje inverzní zobrazení vypadá stejně jako v zadání, tak mě to zmátlo.. ale myslím jsme v přednáškách měli inverzní zobrazení jako (y,x)...já jsem jen byla zmatená a nevěděla, jestli to dobře chápu:)
Možná by bylo dobré také zmínit, že
, kde T je translace ve směru osy x o 1 jednotku a O je osová souměrnost podle osy y=x. g je pak osová souměrnost podle osy y=x+1. Dle tohoto jsou výše uvedené postupy zřejmé (bijekce, involutornost, ...). Často přechod ke geometrii ušetří čas a přidá jistou dávku radosti. :-)
Stránky: 1