Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1

Ahoj, prosím Vás, už delší dobu přemýšlím nad tímto úkolem:
Nechť M je množina všech trojciferných čísel. Na M zaveďte relaci předpisem: (a,b)ϵR <=> čísla a,b z M mají alespoň dvě společné cifry.
Rozhodněte, zda se jedná o ekvivalenci, pokud ano, určete její indukovaný rozklad.
Ekvivalenci poznám a toto pravděpodobně ekvivalence bude a rozklad také umím, akorát nevím, jak obecně zapsat tu relaci čísel, které mají alespoň 2 společné cifry.
Byl by někdo tak hodný a pomohl by mi s tím?
Byla bych Vám moc vděčná!
mischell90 napsal(a):
rozklad také umím, akorát nevím, jak obecně zapsat tu relaci čísel, které mají alespoň 2 společné cifry.
Neprotiřečíš si trošku? Když ten rozklad umíš (myšleno asi zapsat), tak v čem je problém?

neumím zapsat tu relaci, ale kdybych věděla, jak bude obecně vypadat, tak rozklad bych zvládla, tak jsem to myslela..
Záleží jak moc formálně ji chceš zapsat - např. lze psát, že R je množina těch dvojic [a,b] z AxA kde A={100,..,999}, že a,b mají společné aspoň dvě cifry. Nebo je úkolem zjistit přesnější popis každé třídy ekvivalence, zjistit počet tříd rozkladu, apod.?

Tak opsala jsem to zadání, přesně jak to mám u sebe.. ale spíš bych potřebovala nějak vyjádřit ty dvojice z AxA, kde A={100,..,999} a že mají společné alespoň 2 cifry, ale zapsat to prostě nějakým obecným předpisem..
↑ mischell90: co se ti nelíbí na "(a,b)ϵR <=> čísla a,b z M mají alespoň dvě společné cifry"?

Tak já asi správně nerozumím zadání, mohl bys mi poradit, jak tento úkol řešit?
↑ mischell90: imho je tvým úkolem jenom rozhodnout, jestli je to ekvivalence. a to "zaveďte relaci předpisem ..." je jenom zadání tý relace

Tak jsem to pochopila špatně, myslela jsem si to, ale přišlo mi to až moc jednoduché:) je to ekvivalence, že? a ten rozklad by byl jak?

no to právě asi nebude, mám pravdu? ale nejsem si jistá, algebru nemám moc dlouho, tak to v tom hned tak nevidím..
↑ mischell90: takže podle tebe je to ekvivalence, ale není tranzitivní?

no právě tou tranzitivitou jsem si nebyla jistá, ale kdyby to bylo tranzitivní, tak to ekvivalence je, protože reflexivní a symetrické to je..tak tranzitivní to teda není? takže to není ekvivalence?
↑ mischell90: není to tranzitivní. snadno se najde protipříklad

tak třeba (123, 234), (234, 345) a aby to bylo tranzitivní, tak by tam měla být i dvojice (123, 345) ale ty nemají společné 2 cifry, ale pouze jednu..
Stránky: 1