Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit

Chybí mi v poznámkách důkaz tohlde vzorce, mohl by mi ho někdo napsat, pokud teda existuje? Díky.

↑ Pokemaster:
tohle je definice

↑ Pokemaster:
Předpokládám, že ti jde o důkaz toho, že počet k-prvkových podmnožin n-prvkové množiny skutečně odpovídá tomuto číslu.
Představ si tedy, že vybíráš k prvků ze souboru n prvků, přičemž je to jedno, v jakém pořadí je vybereš.
Vybírejme prvky prozatím přece jen uspořádaně (po jednom):
Pro výběr prvního prvku mám n možností, přičemž ať už vyberu jakkoli, zbyde mi (n-1) prvků v souboru.
Pro výběr druhého prvku mám (n-1) možností, přičemž ať už vyberu jakkoli, zbyde mi (n-2) prvků v souboru.
...
...
Pro výběr k-tého prvku mám (n-(k-1)) možností.
Tedy tuto uspořádanou k-tici jsem vybral počtem způsobů: 
Nyní jsme tedy odvodili počet uspořádaných k-tic, které lze vybrat z n prvků (tj. variace, nebo jak se tomu na střední škole říká).
Nám ovšem jde o neuspořádanou k-tici - tedy např. čtveřice (1,5,8,3) je pro nás to samé, co čtveřice (1,8,3,5) - musíme se tedy této násobnosti nějak zbavit.
Položme si otázku: Kolik různých takových uspořádaných k-tic bude obsahovat stále tytéž prvky, jenom v jiném pořadí? odpovědí je: počet různých seřazení k-prvkové množiny, tedy
.
Víme tedy, že počet uspořádaných k-tic je
, dále teď víme, že každá možná kombinace k prvků má k! uspořádání, tedy k! uspořádaných k-tic odpovídá jedné kombinaci prvků - tedy když tento počet vydělíme k!, dostaneme počet k-prvkových kombinací ze souboru n prvků, a tedy