Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Tak jsem se snažila počítat tento příklad, ale neskutečně jsem se do toho zamotala.
4
Diferenciální rovnice y´+ y sin x = 0 (y sinus na čtvrtou x)
a) najděte obecné řešení
b) najděte partikulární řešení splňující podmínku y(2)=8
SOS!!! Potřebuji to ke zkoušce už toto pondělí....
y´+ y sin^4 (x) = 0 ted to jen prepisi to tvaru
dy/dx + y sin^4 (x) = 0 ted vynasobim dx/y
dy/y + sin^4 (x) dx = 0 rozdelim promenne:
dy/y =- sin^4 (x) dx a integruji levou stranu po dy a pravou po dx, dostanu obecne reseni, ve kterem bude na zaver +C
Do toho zapisu dosazenim za x a za y podmínky y(2)=8 a dopocitam partikulární konstantu C.
Hodne zdaru
http://e-learning.tul.cz/cgi-bin/elearn … ozka_vstup
je to pro e-learning, je zde docela podrobny vyklad i s priklady.
Můžete mi prosím někdo poradit s partikulárním řešením této rovnice: y'' + 3y' - 4y = 6 e^x
už vím že alfa= 1 a beta=0
Plácám se v tom příkladě už dlouho, ale nějak se nemůžu vymotat :( kořen najdu v rovnici alfa+beta i = k ? už se mi to všechno plete :(
Ahoj,
mám tady asi 4 rovničky s kterými už dva týdny nemůžu pohnout, kdyby byl někdo zde té nekonečné dobroty a spočítal mi je, případně se mi ozval na icq, které uvedu níže a pomohl mi je vyřešit. Byl bych vám nesmírně zavázán a zachránili by jste mě.
Děkuji.
Zde jsou:
1. e^(x-y) + e^(y-x) y'=0
2. y'(x+y)=y
3. y'+y-2e^x=0
4.y' + y/(x+1) = sinx
PS: Strašně spěchá!
prvni je separovana, posledni dve linearni, druha homogenni
1. y'=-e^(2*x-2*y)=-e^(2x)/e^(2*y)
exp(2*y) dy = - exp(2*x) dx
1/2 exp(2*y) = - 1/2 exp(2*x) +C
exp(2*y) = 2C - exp(2*x)
2*y = ln( 2C-exp(2*x) )
2. y'=y/(x+y) vlozte pravou stranu do formulare na http://old.mendelu.cz/~marik/maw/index.php?form=ode
3. podobne
4. podobne, tj. prava strana je -y/(x+1)+sin(x)
-------------------------------------------
A Kája se opravdu postil a pozoroval tatínka, jak z kůry cosi vykrajuje, přiřezává, kolem otvory jak hrášky dělá. „Vida, má to podobu prasátka, ale zlaté to není,“ pomyslil si.
Stránky: 1